Ανοσοποιητικό & HPV

Ανοσοποιητικό & HPV

Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού παίζει πρωτεύον ρόλο στην έκφραση του ιού των κονδυλωμάτων σε περίπτωση μόλυνσης. Όταν το ιϊκό φορτίο ξεπερνά την ικανότητα άμυνας του οργανισμού, τότε εκδηλώνονται βλάβες που αφορούν τον ιό HPV.

 

Αν οι άμυνες του οργανισμού υστερούν, υπάρχει γενικότερη προδιάθεση στο σώμα για μία σειρά από προβλήματα υγείας. Η εξέλιξη του HPV επηρεάζεται έντονα από την κατάσταση της άμυνας του ανθρώπινου σώματος, όσο πιο ανίσχυρο είναι το ανοσοποιητικό σύστημα, τόσο περισσότερες είναι και οι πιθανότητες ο ιός να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα γεννητικά όργανα και όχι μόνο.

 

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι με λοίμωξη HPV θα καταστείλουν τον ιό στο σώμα τους μέσα σε δύο έτη, το 10%-20% των ατόμων που έχουν μολυνθεί θα αποτύχουν να το πράξουν, αποκτώντας πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Για να φτάσει o ιός HPV στο σημείο να προκαλέσει καρκίνο, θα πρέπει να υπάρχουν προβλήματα στους αμυντικούς μηχανισμούς που διαθέτει ο οργανισμός. Tο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ικανό να κινητοποιεί όλους τους αμυντικούς μηχανισμούς, ώστε να εμποδίσει τον ιό να αρχίσει να πολλαπλασιάζεται.

 

Σε νεαρές γυναίκες, η υποχώρηση των λοιμώξεων και των χαμηλού βαθμού αλλοιώσεων στον τράχηλο της μήτρας (LSIL) είναι πιο συχνή και συνήθως συμβαίνει εντός διετίας. Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται το πολύ δύο έτη για να καταστείλει έναν γονότυπο HPV. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι επιστημονικές εταιρείες σε Ευρώπη και Αμερική συνιστούν καταρχάς παρακολούθηση των ασθενών, εφόσον η διάγνωση είναι βέβαιη. Συνιστάται παράλληλα η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος της ασθενούς και ορίζεται επανέλεγχος σε τακτά χρονικά διαστήματα.

 

Εάν η HPV λοίμωξη που συνοδεύεται από φλεγμονή δεν υποχωρήσει, είναι δυνατόν να προκαλέσει εμμένουσα χρόνια λοίμωξη, καθώς ο ξενιστής (το κύτταρο που φιλοξενεί τον ιό) ενδεχομένως να αγνοεί την παρουσία του παθογόνου (HPV) για μακρύ χρονικό διάστημα. Η παραμονή μιας φλεγμονής από επικίνδυνους HPV για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυξάνει την πιθανότητα για καρκινογένεση.

 

Στις περιπτώσεις εκείνες που υπερισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και η φλεγμονή καταστέλλεται, σπάνια παρατηρούνται υποτροπές. Αλλά και στις ασθενείς στις οποίες κρίνεται σκόπιμη επέμβαση για καταστροφή ή αφαίρεση των αλλοιώσεων (οξυτενή κονδυλώματα ή προκαρκινικές), είναι απαραίτητη η ταυτόχρονη ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μετά την αφαίρεση των αλλοιώσεων, ο οργανισμός έχει να αντιμετωπίσει μικρότερο ιϊκό φορτίο και είναι ευκολότερο για το ανοσοποιητικό σύστημα να καταστείλει τους HPV που παραμένουν. Επομένως, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι φλέγον και ουσιαστικό ζήτημα.

 

 

Ενισχύστε Φυσικά την άμυνα του Οργανισμού σας

 

Πλέον υπάρχουν εξειδικευμένες εξετάσεις οι οποίες φωτογραφίζουν με ακρίβεια την κατάσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

 

Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να ενισχυθεί με φυσικούς τρόπους, ώστε να κατασταλεί ή να εντοπιστεί ευκολότερα ο ιός, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα μια σωστή πρόληψη των πιθανών προκαρκινικών αλλοιώσεων.

 

Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος κάθε ασθενούς, η οποία μπορεί να συστηθεί ακόμη και όταν υπάρχει υποψία μόλυνσης, επιτυγχάνεται με τη χορήγηση μείγματος (blend) μικροθρεπτικών συστατικών που στοχεύει στην άμεση ενδυνάμωση της άμυνας του οργανισμού.

 

 

Επιπλέον τρόποι ενίσχυσης του Ανοσοποιητικού Συστήματος περιλαμβάνουν:

 

 1. Την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μέσα από εξειδικευμένα και εξατομικευμένα πρωτόκολλα θεραπείας.
 2. Τη διάγνωση και καταπολέμηση άλλων φλεγμονών μέσα από εξειδικευμένες εξετάσεις.
 3. Την υγιεινή διατροφή. Δεν είναι απόλυτα διαπιστωμένο αν βοηθά άμεσα το σώμα να απαλλαγεί από τον ιό HPV, υπάρχουν όμως στοιχεία από έρευνες που δείχνουν ότι ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι αποτελεσματικές στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, όταν πρόκειται για την καταπολέμηση ιού. Αυτές είναι η ριβοφλαβίνη (Β2), η θειαμίνη (Β1), η βιταμίνη Β12 και το φολικό οξύ και βρίσκονται σε φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C, πράσινα λαχανικά, πράσινο τσάι.
 4. Την αποφυγή του άγχους και χρόνιου stress. Το συναισθηματικό στρες προκαλεί πολλές ορμονικές αλλαγές στο σώμα. Τα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνης του stress) ανεβαίνουν, με αποτέλεσμα τα επίπεδα αδρεναλίνης στα επινεφρίδιά μας εξαντλούνται. Η κυτταρική αναπνοή διαταράσσεται, τα κύτταρα προσπαθούν να παράξουν ενέργεια αυξάνοντας το μηχανισμό της γλυκόλυσης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται αυξημένα επίπεδα γαλακτικού οξέος. Το pH των κυττάρων και συνολικά του οργανισμού γίνεται όξινο. Τα κύτταρα μεταλλάσσονται.. Η γλυκόζη παράγεται με λάθος βιοχημικό μονοπάτι. Το περιβάλλον του οργανισμού γίνεται νοσηρό. Καρκινογόνο. Ο μηχανισμός αυτός έδωσε το 1931, στον Otto Warburg το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας για την ανακάλυψη του μηχανισμού για την αναπνοή των μιτοχονδριακών κυττάρων.
  Το ανοσοποιητικό σύστημα συνολικά εκπίπτει. Δεν λειτουργεί όπως πρέπει. Αυτό σημαίνει ανικανότητα δράσης της άμυνας. Δραστηριότητες όπως η γιόγκα, το tai chi και ο διαλογισμός μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπτώσεων του στρες στο σώμα.
 5. Τη διακοπή του καπνίσματος. Ειδικά το κάπνισμα, όπως έχει αποδειχθεί σε πολλές μελέτες, καταστέλλει την ανοσία κυτταρικού τύπου, δυσκολεύοντας την προσπάθεια του οργανισμού να καταστείλει τον HPV. Σε γυναίκες-καπνίστριες οι αλλοιώσεις παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης, στις καπνίστριες οι υποτροπές είναι πολύ συχνές μετά από αφαίρεση αλλοιώσεων σε σχέση με τις υποτροπές των μη καπνιστριών.
 6. Την εξασφάλιση καλού ύπνου. Παράλληλα, ο διαταραγμένος και μη βαθύς ύπνος, επηρεάζει την παραγωγή της μελατονίνης.
  Η μελατονίνη, η κύρια ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την αναστολή της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων μειώνεται. Χωρίς αυτήν, τα καρκινικά κύτταρα ευδοκιμούν. Το βιολογικό μας ρολόι διαταράσσεται. Οι κιρκάδιοι ρυθμοί των επιπέδων ορμονών μας συνθλίβονται. Οι γνώσεις αυτές, έδωσαν το Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας το 2017 στους τρεις επιστήμονες Jeffrey Hall, Michael Rosbash και Michael Young.
 7. Την Ορμονική Αποκατάσταση και επαναφορά της ισορροπίας του κάθε οργανισμού.

 

Για να είστε πάντα καλά

 

Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε:
Ορμονική Αποκατάσταση με Φυσικές (Βιομιμητικές) Ορμόνες
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού