Εμβόλιο HPV

Εμβόλιο HPV Κονδυλωμάτων

Το εμβόλιο αποτελεί τον τρόπο πρωτογενούς πρόληψης ενάντια στον ιό HPV και προφυλάσσει από τους ογκογόνους τύπους HPV 16 και 18 — που ευθύνονται σε μεγάλο ποσοστό (73%) για την εμφάνιση καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας. Μετά τον εμβολιασμό δημιουργούνται στον οργανισμό αντισώματα, τα οποία δεν επιτρέπουν στους συγκεκριμένους τύπους του ιού να δημιουργήσουν φλεγμονή.

Τα εμβόλια πρέπει τυπικά να χορηγηθούν πριν έρθει η νεαρή γυναίκα σε επαφή με τον ιό, επομένως συνιστάται να γίνεται πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών.

 

Για την παροχή όσο το δυνατόν μεγαλύτερης προστασίας ενάντια στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ο εμβολιασμός πρέπει να συνδυάζεται με τα υπόλοιπα μέσα προληπτικού ελέγχου αλλά και με τον τρόπο ζωής. Οι νεαρές γυναίκες που θα εμβολιαστούν πριν την έναρξη των σεξουαλικών τους επαφών, θεωρητικά θα έχουν για κάποια χρόνια στο μέλλον – 5,8 έως και 8 έτη – μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας κατά 70-75%. Ωστόσο, μόνο με τον συνεχή προληπτικό έλεγχο – για το ενδεχόμενο επιπτώσεων μόλυνσης από τύπους HPV που δεν καλύπτει το εμβόλιο – ο τελικός κίνδυνος θα μπορέσει ελαχιστοποιηθεί.

Οι επιλογές, το βιοτικό επίπεδο, οι διατροφικές συνήθειες, η κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος και άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στη δημιουργία μιας υψηλού επιπέδου προστασίας. Όσο πιο ισχυρό είναι το ανοσοποιητικό σύστημα, τόσο λιγότερο κινδυνεύουμε.

 

Τύποι Εμβολίων

Σήμερα στην Ελλάδα κυκλοφορούν δύο εμβόλια εναντίον των ιών των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Το πρώτο κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2007 με το εμπορικό όνομα Gardasil και είναι ένα τετραδύναμο εμβόλιο έναντι των ιών HPV 16 και 18 αλλά και των τύπων HPV 6 και 11 που είναι υπεύθυνοι για το 90% των γεννητικών κονδυλωμάτων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΜΕΑ) για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συστήνει τον εμβολιασμό με Gardasil σε κορίτσια και αγόρια ηλικίας 9-15 ετών αλλά και σε γυναίκες 15-26 χρόνων αρνητικές στους τύπους αυτούς του ιού. Ενώ έχει εγκριθεί η ασφαλής χρήση του σε γυναίκες 26 έως 45 ετών. Το δεύτερο εμβόλιο κυκλοφόρησε στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2007 με το εμπορικό όνομα Cervarix και είναι διδύναμο, προσφέρει δηλαδή προστασία έναντι των δύο ογκογόνων τύπων HPV 16 και 18. Το Cervarix συνιστάται από την ίδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κορίτσια και γυναίκες ηλικίας 10-25 χρόνων.

 

Σχετικά με τις γυναίκες της ηλικιακής κατηγορίας 15-26 ετών, οι οποίες είναι πιθανότατα σεξουαλικά ενεργές, ο εμβολιασμός προτείνεται γιατί δεν είναι απαραίτητο να έχουν ήδη μολυνθεί από τους τύπους HPV 6,11,16 και 18 από τους οποίους προστατεύει το εμβόλιο. Ωστόσο τα αποτελέσματα είναι πιθανόν να μην είναι ικανοποιητικά στην περίπτωση που οι γυναίκες αυτές έχουν προσβληθεί από τους τύπους του HPV που καλύπτει το εμβόλιο.

 

Όσον αφορά τη συνολική αποτελεσματικότητα της πρόληψης μέσω του εμβολιασμού, το διδύναμο εμβόλιο (Cervarix) έχει δείξει κλινική αποτελεσματικότητα 68,4% στην πρόληψη προκαρκινικών αλλοιώσεων του τραχήλου της μήτρας που οφείλονται σε 10 συνολικά τύπους του ιού HPV, οι οποίοι ευθύνονται για το 16% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας στην Ευρώπη.

 

Το τετραδύναμο (Gardasil) έχει δείξει κλινική αποτελεσματικότητα 32,5% στην πρόληψη προκαρκινικών αλλοιώσεων και αδενοκαρκινώματος in situ του τραχήλου της μήτρας. Ενώ θετικά φαίνονται και τα αποτελέσματα στις γυναίκες 26-45 ετών.

 

Η διάρκεια προστασίας από τον εμβολιασμό είναι ακόμη μικρή. Ακόμη παρακολουθούνται συστηματικά χιλιάδες περιστατικά ανά τον κόσμο. Έχει όμως μέχρι στιγμής πιστοποιηθεί ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό για περίοδο τουλάχιστον 5,5 χρόνων. Προς το παρόν δεν έχει κατασκευαστεί  αναμνηστική δόση.

 

Η ασφάλεια του εμβολίου για τον HPV δεν έχει μελετηθεί επαρκώς σε έγκυες γυναίκες. Ωστόσο, από μεμονωμένα περιστατικά φάνηκε ότι δεν υπήρξε κίνδυνος για την έγκυο ή το έμβρυο. Παρ’ όλα αυτά ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν συνιστάται.

 

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για τις γυναίκες που έχουν εμβολιαστεί να ενταχθούν σε ένα σύστημα ελέγχου και παρακολούθησης, εφόσον το εμβόλιο δεν καλύπτει όλους τους ογκογόνους ιούς και ο κίνδυνος εμφάνισης HPV λοίμωξης –παρότι μειώνεται σημαντικά– δεν εξαλείφεται τελείως. Επομένως, ο συστηματικός γυναικολογικός έλεγχος πρέπει να τηρείται και μετά τον εμβολιασμό.

Στην Ελλάδα έχει εγκριθεί από το υπουργείο Υγείας ο εμβολιασμός νέων κοριτσιών ηλικίας 10-13 ετών να ενταχθεί στο Εθνικό Σύστημα Εμβολιασμού.

 

Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το εννεαδύναμο εμβόλιο εναντίον του ιού HPV (εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας). Σταδιακά το εμβόλιο αυτό θα αντικαταστήσει το τετραδύναμο εμβόλιο. Το νέο εμβόλιο παρέχει προστασία από εννέα διαφορετικά στελέχη του ιού σε σχέση με τα τέσσερα του τετραδύναμου και τα δύο του διδύναμου. Η προστασία για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που παρέχουν τα υφιστάμενα εμβόλια κατά του HPV είναι περίπου 75%, ανάλογα με την επιδημιολογία (δηλαδή το πόσο συχνά ανευρίσκονται τα στελέχη του εμβολίου στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας) της κάθε χώρας. Το εννιαδύναμο εμβόλιο παρέχει προστασία που είναι πιθανό να ξεπερνά το 90%.

 

 

Για να είστε πάντα καλά

 

Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε:
Ορμονική Αποκατάσταση με Φυσικές (Βιομιμητικές) Ορμόνες
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού