HPV-DNA test
Το HPV DNA test (HPV test), δηλαδή η ανάλυση DNA με τη μέθοδο Hybrid Capture ΙΙ, είναι μια εξέταση που εντοπίζει την ύπαρξη DNA από 13 τύπους ογκογόνων HPV –των συνηθέστερων από αυτούς που προκαλούν καρκινογένεση– στον τράχηλο της μήτρας.
Η διαδικασία της εξέτασης του HPV test είναι πανομοιότυπη με αυτή ενός απλού test pap, καθώς το δείγμα λαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο. Ακολουθεί, δηλαδή, η εισαγωγή μίας μικρής βούρτσας στο έξω τραχηλικό στόμιο. Κατόπιν, αυτή περιστρέφεται, προκειμένου να συλλεχθεί υλικό και έπεται η τοποθέτηση της σε ειδικό φιαλίδιο, το οποίο τίθεται προς αποστολή στο εργαστήριο. Ενώ, όμως, το τεστ Παπανικολάου παρέχει κυρίως ενδείξεις για πιθανό πρόβλημα και όχι σίγουρη διάγνωση, το HPV test παρέχει τη δυνατότητα ανίχνευσης των υψηλόβαθμων αλλοιώσεων-βλαβών από HPV με μεγαλύτερη ακρίβεια. Ανευρίσκει επίσης το DNA ογκογόνων τύπων του ιού.
Για τον προσδιορισμό του συγκεκριμένου τύπου HPV που προκαλεί τις αλλοιώσεις χρησιμοποιείται η μέθοδος PCR. Στις περιπτώσεις εκείνες όπου έχει πραγματοποιηθεί η λήψη δείγματος για το τεστ Παπανικολάου μέσω της μεθόδου συλλογής σε υγρό (Thin Prep pap test), η εξέταση, για να ανευρεθεί DNA από HPV, πραγματοποιείται από το εναπομείναν στο φιαλίδιο υγρό κατόπιν του αποχωρισμού κυττάρων, για διερεύνηση στο μικροσκόπιο από τον κυτταρολόγο. Το πλεονέκτημα είναι μεγάλο, καθώς η ασθενής δεν χρειάζεται να ξαναεπισκεφθεί τον γυναικολόγο για λήψη νέου υλικού.
Η διπλή εξέταση, pap test (κατά προτίμηση υγρής κυτταρολογίας Thin Prep pap test) και HPV test, συστήνεται κυρίως σε γυναίκες άνω των 30 ετών, καθώς ο συνδυασμός τους προσφέρει πολύ υψηλά ποσοστά ασφάλειας. Έχει αποδειχθεί, ότι εάν και τα δύο τεστ είναι αρνητικά, τότε η πιθανότητα να μην ανιχνευθεί υπάρχουσα αλλοίωση του συνολικού πάχους του επιθηλίου (CIN-3 – HSIL) είναι μόλις 1%. Το όριο ηλικίας αυτό δεν είναι αυστηρό, καθώς βασίζεται στο σκεπτικό πως στις νεαρότερες ηλικίες, η αλλαγή συντρόφων είναι συχνή και η ανεύρεση HPV, ακόμα και των τύπων υψηλής επικινδυνότητας, είναι συνήθης, ενώ ο κίνδυνος καρκινογένεσης είναι μικρός.
Ωστόσο, μετά την ηλικία των 30 ετών και με τις μονογαμικές σχέσεις να είναι πιο συνήθεις, η ύπαρξη ιϊκού φορτίου από επικίνδυνους HPV είναι πιο ανησυχητική, καθώς θεωρείται πιθανό να υπάρχουν αλλοιώσεις που ξέφυγαν από το τεστ Παπανικολάου, αφού οι προηγούμενες μολύνσεις θα έπρεπε να έχουν κατασταλεί από τον οργανισμό. Συνήθως μια διετία είναι αρκετή για να κατασταλεί η μόλυνση από έναν συγκεκριμένο τύπο.
Το HPV τεστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη μετεγχειρητική παρακολούθηση ασθενούς, καθώς οι έρευνες δείχνουν πως, εάν δεν ανιχνευθεί HPV DNA στο πρώτο εξάμηνο ή έτος από την αφαίρεση της αλλοίωσης, η πιθανότητα υποτροπής είναι πολύ μικρή. Βέβαια, οι ασθενείς με ιστορικό υψηλόβαθμων αλλοιώσεων [HSIL (CIN 2, 3)], για να αποφύγουν τον κίνδυνο υποτροπής, πρέπει να παρακολουθούνται ούτως ή άλλως τακτικά. Επίσης, εάν μια γυναίκα έχει προσβληθεί από HPV οποιαδήποτε στιγμή στη ζωή της, το τεστ πρέπει να επαναλαμβάνεται σε κανονικά διαστήματα, ακόμη και στην περίπτωση που κάποια γυναίκα δεν είναι ενεργή σεξουαλικά κατά τα διαστήματα αυτά, αφού το ενδεχόμενο υποτροπής παλιάς μόλυνσης δεν εκμηδενίζεται.
Οι μοριακές τεχνικές –όπως το HPV test– προτείνονται επίσης για την αναζήτηση DNA των HPV τύπων υψηλού κινδύνου, σε περιπτώσεις αμφιβόλου αποτελέσματος στο τεστ Παπανικολάου, όπως είναι η κατηγορία ASCUS (ανεύρεση κυττάρων στο τεστ που δεν είναι φυσιολογικά αλλά δεν μπορούν και να ταξινομηθούν με σαφήνεια σε μια συγκεκριμένη παθολογική ομάδα). Σύμφωνα με μελέτες, αν σε αυτά τα περιστατικά το HPV test είναι θετικό, η κολποσκόπηση – και εάν είναι δυνατό η Ψηφιακή Κολποσκόπηση με κολποσκόπιο DYSIS– είναι απαραίτητη, αφού η πιθανότητα ανεύρεσης αλλοιώσεων από ΗPV (SIL) στον τράχηλο της μήτρας είναι μεγάλη.
PCR
Η Polymerase Chain Reaction (PCR) δηλαδή η αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης, είναι σήμερα η πιο ευαίσθητη μέθοδος ανίχνευσης του DNA των ιών HPV. Η μέθοδος εντοπίζει τον συγκεκριμένο τύπο HPV που υπάρχει στο δείγμα. Ο προσδιορισμός του τύπου του ιού μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος για την υγεία της γυναίκας, αφού πλέον είναι γνωστό πως η επιμένουσα φλεγμονή από συγκεκριμένους τύπους ογκογόνων HPV (όπως π.χ. ο HPV 16) έχει στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας πιθανότητα καρκινογένεσης 20%-30%. Ωστόσο, επειδή η PCR είναι μια πολύ υψηλής ευαισθησίας μέθοδος, δεν παρέχει πληροφορίες για το ιικό φορτίο (δηλαδή για την ποσότητα συγκέντρωσης μορίων DNA του ιού στον οργανισμό) όπως το HPV test.
Για να είστε πάντα καλά
Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε:
Ορμονική Αποκατάσταση με Φυσικές (Βιομιμητικές) Ορμόνες
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού
[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]
Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί Google Analytics για να συλλέγει ανώνυμες πληροφορίες όπως ο αριθμός τον επισκεπτών και τις δημοφιλέστερες σελίδες και Google Ads για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων. Κρατήστε το cookie ενεργό για να μας βοηθήσετε να βελτιστοποιήσουμε την ιστοσελίδα μας.