fbpx
Ψηφιακή Κολποσκόπηση DYSIS - HPV Kondylomata
337
page-template-default,page,page-id-337,page-child,parent-pageid-1676,,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

 

Ψηφιακή Κολποσκόπηση

 

Ψηφιακή Κολποσκόπηση

Κολποσκόπηση είναι η εξέταση κατά την οποία ο γυναικολόγος εξετάζει τα εξωτερικά γεννητικά όργανα, τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας με το κολποσκόπιο. Το κολποσκόπιο είναι ένα ειδικό και εξειδικευμένο ιατρικό διοπτρικό μικροσκόπιο με ενσωματωμένη πηγή φωτός, το οποίο διαθέτει έναν αντικειμενικό φακό, ένα σύστημα μεταβολής της μεγέθυνσης, έναν διοπτρικό σωλήνα με δύο προσοφθάλμιους φακούς και ένα φίλτρο –συνήθως πράσινο– για τη μελέτη των αιμοφόρων αγγείων.

 

Η κολποσκόπηση διενεργείται με σκοπό να αξιολογηθεί τυχόν παθολογικό αποτέλεσμα του τεστ Παπανικολάου. Στο τεστ Παπανικολάου συλλέγεται ένα τυχαίο δείγμα κυττάρων από την επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας και από τον ενδοτραχηλικό σωλήνα. Εάν στην εξέταση των κυττάρων αυτών στο μικροσκόπιο, ο γιατρός βρει κάποια άτυπα κύτταρα, δεν μπορεί να γνωρίζει την ακριβή θέση από την οποία προέρχονται. Στην ουσία, η συγκεκριμένη περιοχή του τραχήλου που παρουσιάζει το πιθανό πρόβλημα είναι άγνωστη. Η βιοψία προσφέρει ακριβή διάγνωση, μπορεί δηλαδή να εντοπίσει το πρόβλημα της περιοχής, αλλά με την προϋπόθεση ότι το δείγμα θα ληφθεί από το σωστό σημείο. Ο καθορισμός αυτού του σημείου, γίνεται με τη βοήθεια της κολποσκόπησης.

 

Η εξέταση αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς με τη βοήθειά της είναι δυνατή η ανίχνευση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε πολύ αρχικό στάδιο. Γενικότερα σε περιπτώσεις εμφάνισης αλλοιώσεων (SIL) στον τράχηλο της μήτρας, οι εξετάσεις που πρέπει να διεξαχθούν είναι κατά σειρά οι εξής: τεστ Παπανικολάου, τεστ Παπανικολάου υγρής κυτταρολογίας (Thin Prep pap test), κολποσκόπηση (με ή χωρίς λήψη βιοψίας), Ψηφιακή Κολποσκόπηση καθώς και αναζήτηση των HPV-DNA (HPV test) με μοριακές τεχνικές. Ενδέχεται να χρειαστεί να αφαιρεθεί η ζώνη μετάπλασης και να γίνει απόξεση ενδοτραχηλικού σωλήνα ή και απόξεση ενδομητρίου, προκειμένου να επιτευχθεί η διαγνωστική προσέγγιση ενός προβλήματος.

 

Η διαδικασία που πραγματοποιείται για την κολποσκόπηση είναι παρόμοια με εκείνη που γίνεται, για να ληφθεί το τεστ Παπανικολάου. Η βασική διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι, όταν εισάγεται από το γιατρό ο κολποδιαστολέας και εξετάζεται ο τράχηλος, εφαρμόζεται σε αυτόν ένα ειδικό διάλυμα οξικού οξέος, το οποίο προσδίδει χρώμα στα παθολογικά άσπρα σημεία.

 

Τα συγκεκριμένα σημεία χρειάζεται να αξιολογηθούν επιπλέον και ο γιατρός δύναται να λάβει από αυτά μικρά κομμάτια ιστού (βιοψία). Οι βιοψίες αποστέλλονται για ανάλυση σε ειδικό γιατρό, ο οποίος αποκαλείται παθολογοανατόμος. Το μέγεθος του ιστού που τίθεται προς αφαίρεση από τον τράχηλο δεν είναι καθόλου μεγάλο και γι’ αυτό το λόγο δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επηρεαστούν εγκυμοσύνες στο μέλλον. Εντούτοις, αν η γυναίκα είναι έγκυος ή υποψιάζεται ότι είναι έγκυος, χρειάζεται να ενημερώσει το γιατρό, προκειμένου αυτός να ακολουθήσει διαφορετική μέθοδο με την οποία θα διεξάγει την κολποσκόπηση.

 

Συνήθως, ο χρόνος που χρειάζεται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της συμβατικής κολποσκόπησης –εν αντιθέσει με την ψηφιακή– κυμαίνεται γύρω στα 20-30 λεπτά. Η διαδικασία της κολποσκόπησης είναι ανώδυνη. Ωστόσο, η ασθενής μπορεί να αισθανθεί πιο άνετη, αν είναι άδεια η κύστη και το έντερο. Επιπλέον, ενδείκνυται να μην έχει κάνει κολπική πλύση και να μην έχει έρθει σε σεξουαλική επαφή το 24ωρο που προηγείται της εξέτασης. Εάν ο γιατρός θεωρήσει ότι χρειάζεται να λάβει δείγμα για βιοψία, μόνο τότε είναι πιθανόν να νιώσει η ασθενής ένα ελαφρύ τσίμπημα, όχι όμως οξύ πόνο.

 

Η Ψηφιακή Κολποσκόπηση DySIS άλλαξε δραματικά τα δεδομένα σε σχέση με τα κλασικά κολποσκόπια, καθώς ανιχνεύει βλάβες σε πολύ αρχικό στάδιο αλλά ακόμα και σημειακές βλάβες από τους ιούς HPV. Το ψηφιακό κολποσκόπιο που χρησιμοποιείται για την εξέταση είναι το πρώτο ιατρικό μηχάνημα που χρησιμοποιεί την Επαναστατική Απεικονιστική Τεχνολογία (Dynamic Spectral Imaging Technology in Colposcopy – DySIS).

 

Η διαδικασία της συστηματοποίησης των απεικονίσεων, βοηθά τον γιατρό να συγκρίνει και τις πιο μικρές μεταβολές που προκύπτουν από εξέταση σε εξέταση. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει απόλυτη ακρίβεια στον εντοπισμό τυχόν διαφοροποιήσεων στον τράχηλο της μήτρας. Αυτοματοποιημένη και συστηματική σύγκριση πριν και μετά. Με το ψηφιακό κολποσκόπιο DySIS, μειώνεται η ανάγκη για λήψη πολλαπλών βιοψιών από τον τράχηλο της μήτρας, οι οποίες ήταν απαραίτητες κατά την κλασική κολποσκόπηση,  καθώς και για την τυποποίηση HPV-DNA.

 

Οι βιοψίες επιπλέον είχαν διάρκεια αναμονής αποτελεσμάτων άνω των επτά ημερών και περαιτέρω ψυχολογική και οικονομική επιβάρυνση για τις ασθενείς. Η Ψηφιακή Κολποσκόπηση DySIS χρειάζεται μόνο εκατόν ογδόντα δευτερόλεπτα για την απεικόνιση, έτσι ο συνολικός χρόνος της εξέτασης μειώνεται από τα τριάντα λεπτά στα πέντε.

 

Η κολποσκόπηση με το ψηφιακό κολποσκόπιο DySIS συστήνεται μετά την ανεύρεση παθολογικών κυττάρων στο τεστ Παπανικολάου, όταν δηλαδή με βάση τα αποτελέσματα του τεστ υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η ψηφιακή κολποσκόπηση διενεργείται για τον έλεγχο ολόκληρου του κατώτερου γεννητικού συστήματος της γυναίκας για την ανεύρεση προκαρκινικών αλλοιώσεων, στον προεγχειρητικό σχεδιασμό αλλά και στη μετεγχειρητική παρακολούθηση, μετά από επέμβαση για υψηλού βαθμού αλλοιώσεις στον τράχηλο (HSIL) ή καρκίνο. Ωστόσο, η μεγαλύτερη καινοτομία που προσφέρει το κολποσκόπιο DySIS, είναι η δημιουργία του ψηφιακού χάρτη. Η πλήρης και υψηλής ευκρίνειας απεικόνιση του τραχήλου, μπορεί να παρακολουθείται εύκολα και αντικειμενικά από τον γιατρό.

 

Πλέον, ο συνδυασμός ενός pap-test υγρής κυτταρολογίας (τύπου Thin Prep) και ταυτόχρονα Ψηφιακής Κολποσκόπησης DySIS, σε μια επίσκεψη, θεωρείται ο πιο σύγχρονος και αξιόπιστος τρόπος εξέτασης. Εάν όλα είναι φυσιολογικά, τότε η γυναίκα μπορεί να επαναλάβει τον έλεγχό της σε 2 με 3 χρόνια (ανάλογα με τη χώρα) και όχι ετήσια, λόγω μεγαλύτερης ακρίβειας και ευαισθησίας των μεθόδων.

 

Για να είστε πάντα καλά

 

Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.


Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε:
Ορμονική Αποκατάσταση με Φυσικές (Βιομιμητικές) Ορμόνες
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού