Κακοήθη Στελέχη HPV

Κακοήθη στελέχη HPV

Στελέχη HPV Υψηλού Κινδύνου

Περίπου 45+ διαφορετικοί γονότυποι HPV προσβάλλουν εκλεκτικά την πρωκτογεννητική περιοχή στη γυναίκα, δηλαδή τον τράχηλο, τον κόλπο, το αιδοίο και τον πρωκτό, ενώ σπάνια μολύνουν και άλλες ανατομικές περιοχές. Οι τύποι αυτοί ταξινομούνται σε χαμηλού κινδύνου HPV (Low Risk) και υψηλού κινδύνου HPV (High Risk).

 

Ως υψηλού κινδύνου στελέχη του HPV κατηγοριοποιούνται δεκαεπτά (17) τύποι που έχουν χαρακτηρισθεί ως ογκογόνοι και μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν καρκίνο, κυρίως στον τράχηλο της μήτρας αλλά και σε άλλες περιοχές του ανθρώπινου σώματος, όπως είναι ο πρωκτός, το αιδοίο και η στοματοφαρυγγική κοιλότητα.

 

Οι τύποι 16,18,26,31,33,34,35,39,45,51,52,56,58,59,66,68,73,82 και 85 ανευρίσκονται στους καρκίνους του τραχήλου της μήτρας (σε ποσοστό μεγαλύτερο του 95%). Ενώ ο HPV ευθύνεται για το 90% των καρκίνων του πρωκτού, το 75% των καρκίνων του κόλπου, το 70% των καρκίνων του αιδοίου (που είναι σχετικά πιο σπάνιος), το 60% των καρκίνων του πέους και περίπου για το 60% των διάφορων τύπων καρκίνου της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας. Μόνο δύο από τα πιο επιθετικά στελέχη του ιού, οι τύποι HPV 16 και 18, ευθύνονται σε ποσοστό 72% για την εμφάνιση προκαρκινικών αλλοιώσεων και καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας. Ενώ περίπου το 5% όλων των καρκίνων σε παγκόσμιο επίπεδο οφείλεται σε στελέχη HPV υψηλής επικινδυνότητας.

 

Σήμερα, η μόλυνση από τους HPV είναι αδιαμφισβήτητα το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (Σ.Μ.Ν. – S.T.D.). Υπολογίζεται, ότι η πιθανότητα ενός σεξουαλικά ενεργού ατόμου να μολυνθεί από κάποιους τύπους ιών  HPV μέχρι την ηλικία των 50 ετών είναι πάνω από 80+%. Ωστόσο, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, μπορεί να αποτραπεί σχεδόν ολοκληρωτικά στις γυναίκες που ελέγχονται προληπτικά και τακτικά.

 

Η μόλυνση του οργανισμού από στέλεχος HPV υψηλής επικινδυνότητας δεν προκαλεί συμπτώματα. Το ίδιο ισχύει και για τις επίμονες HPV φλεγμονές στον τράχηλο. Οι απλές HPV φλεγμονές (LSIL), παρότι είναι ασυμπτωματικές, αν παραμεληθούν, μπορούν να μετατραπούν σε προκαρκινικές αλλοιώσεις (HSIL), που συνακόλουθα μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρκίνου (κυρίως στον τράχηλο της μήτρας).

 

Σε καρκίνο μπορούν να εξελιχθούν οι φλεγμονές από HPV στον τράχηλο της μήτρας, που δεν καταφέρνουν να κατασταλούν από το ανοσοποιητικό σύστημα. Όσο τρομακτικό και αν ακούγεται αυτό, στην πραγματικότητα σημαίνει πως οι ογκογόνοι HPV δεν μπορούν από μόνοι τους να προκαλέσουν τον καρκίνο, αλλά πρέπει να συνυπάρχουν προβλήματα στους ογκοκατασταλτικούς μηχανισμούς που διαθέτει ο οργανισμός.

 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι μολύνσεις ακόμη και από τους επικίνδυνους (High-Risk) HPV έχουν παροδικό χαρακτήρα και υποχωρούν συνήθως μόνες τους. Στις λίγες περιπτώσεις, που θα δημιουργηθούν προκαρκινικές αλλοιώσεις, αυτές αργούν πολύ να εξελιχθούν σε καρκίνο. Μέσω της δευτερογενούς πρόληψης, οι προκαρκινικές αλλοιώσεις είναι δυνατό τόσο να ανιχνευθούν όσο και να απομακρυνθούν, μέσω των μεθόδων που διαθέτει η σύγχρονη ιατρική (τεστ παπ, ψηφιακή κολποσκόπηση, βιοψία). Τέλος, το αν η λοίμωξη οφείλεται σε ογκογόνους τύπους του HPV, μπορεί να προσδιοριστεί εγκαίρως μέσω του HPV DNA test.

 

 

Για να είστε πάντα καλά

 

Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε:
Ορμονική Αποκατάσταση με Φυσικές (Βιομιμητικές) Ορμόνες
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού