στο αιδοίο

Τα κονδυλώματα στο αιδοίο εμφανίζονται στα εσωτερικά ή στα εξωτερικά χείλη του αιδοίου, στην κλειτορίδα και στην είσοδο του κόλπου. Συνήθως μοιάζουν με σπίλους (ελιές) και είναι δερματικές αλλοιώσεις που προκαλούνται από την ύπαρξη στον οργανισμό, κάποιου στελέχους ιού HPV. Αυτού του είδους τα κονδυλώματα, μπορούν να μεταδοθούν πολύ εύκολα από την επαφή και τριβή του δέρματος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

 

Ο HPV μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής (κολπικής/στοματικής/πρωκτικής) αλλά και κάθε επαφής μεταξύ του δέρματος των γεννητικών οργάνων και της περιγεννητικής περιοχής. Το προφυλακτικό δεν παρέχει προστασία ενάντια στον HPV, όπως παρέχει για άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Επειδή τα στελέχη του ιού μεταδίδονται μέσω της δερματικής επαφής και τα προφυλακτικά δεν καλύπτουν ολόκληρη τη γεννητική περιοχή, η χρήση τους δεν μπορεί να εξαλείψει τον κίνδυνο μόλυνσης.

 

Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πως μετά την αρχική μόλυνση από τον ιό HPV, η λοίμωξη μπορεί να διατηρηθεί για κάποιο διάστημα σε υποκλινική μορφή. Μπορεί δηλαδή να υπάρχουν κονδυλώματα που δεν είναι εμφανή με γυμνό μάτι. Ο HPV ευθύνεται για το 70% των περιστατικών καρκίνου του αιδοίου, μιας σπάνιας μορφής καρκίνου. Ενώ πάντα πρέπει να ελέγχεται το ενδεχόμενο συνυπάρχουσας μόλυνσης από ογκογόνους τύπους του ιού στα εσωτερικά γεννητικά όργανα. Σε κάθε περίπτωση υποψίας, θα πρέπει να πραγματοποιείται λεπτομερής δερματολογικός έλεγχος όλων των τμημάτων του κατώτερου γεννητικού συστήματος καθώς και κολποσκόπηση για τον πλήρη έλεγχο του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας, ενώ παράλληλα θα πρέπει να γίνεται δερματολογική εξέταση και του ερωτικού συντρόφου. Ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αμελείται ο συχνός διαγνωστικός έλεγχος με τεστ Παπανικολάου (Thin Prep pap test).

 

 

Για να είστε πάντα καλά

 

Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε:
Ορμονική Αποκατάσταση με Φυσικές (Βιομιμητικές) Ορμόνες
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού