στον πρωκτό

Τα κονδυλώματα στον πρωκτό εμφανίζονται αρχικά ως μικροσκοπικά εξογκώματα, που έχουν τη δυνατότητα να μεγαλώσουν αρκετά, καλύπτοντας ολόκληρη την πρωκτική περιοχή. Συνήθως, δεν προκαλούν πόνο ή δυσφορία, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αγνοούν την ύπαρξή τους.

 

Μόνο στα όψιμα στάδια τα κονδυλώματα στον πρωκτό προκαλούν συμπτώματα όπως φαγούρα, αίμα στα κόπρανα, βλέννη στα κόπρανα. Όταν οι ασθενείς τα ψηλαφούν, συνήθως νομίζουν ότι πρόκειται για αιμορροΐδες και δεν τους δίνουν σημασία ή αυτό-συνταγογραφούνται με αιμορροϊδικές κρέμες που περιέχουν κορτιζόνη, οι οποίες επιδεινώνουν την κατάσταση.

 

Ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις τα πρωκτικά κονδυλώματα προκύπτουν από την παθητική πρωκτική επαφή, ωστόσο η σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη, δεν είναι η μόνη συνθήκη ικανή για τη μετάδοση του ιού. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με οποιαδήποτε άμεση επαφή με την πρωκτική περιοχή, όπως για παράδειγμα με τα δάκτυλα ή με υγρά από σύντροφο που είναι φορέας του ιού.

 

Η χρήση προφυλακτικού δεν παρέχει προστασία ενάντια στον HPV, όπως παρέχει για άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Επειδή τα στελέχη του ιού μεταδίδονται μέσω της δερματικής επαφής και τα προφυλακτικά δεν καλύπτουν ολόκληρη τη γεννητική περιοχή, η χρήση τους δεν μπορεί να εξαλείψει τον κίνδυνο μόλυνσης. Έχει, ωστόσο, παρατηρηθεί πως οι γυναίκες που χρησιμοποιούν σωστά και συστηματικά προφυλακτικό σε όλες τις σεξουαλικές επαφές τους, έχουν 70% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από HPV σε σχέση με εκείνες που δεν χρησιμοποιούν. Το 70% των γυναικών και 24% των straight ανδρών, έχουν τον ιό στον πρωκτό. Το 60% των ομοφυλόφιλων και 90% των ομοφυλόφιλων οροθετικών είναι μολυσμένοι στον πρωκτό με τον ιό των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων. Η χρήση προφυλακτικού, εκτός από τη μείωση του κινδύνου πρωτομόλυνσης από HPV, μειώνει και τα ποσοστά υποτροπών των αλλοιώσεων μετά τη θεραπεία, λόγω της μείωσης του σεξουαλικώς μεταδιδομένου ιϊκού φορτίου.

 

Άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν κονδυλώματα, δεδομένου ότι ο ιός μπορεί να «κρύβεται», οπότε και να μεταδίδεται, χωρίς να προκαλεί συμπτώματα και ο φορέας να τα εκδηλώσει όταν ο οργανισμός δεν είναι αρκετά δυνατός.

 

Παρότι ο HPV είναι περισσότερο γνωστός ως η κύρια αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, μπορεί να προκαλέσει κι άλλες κακοήθειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πρωκτού. Αυτή η εξέλιξη είναι πιθανή από συγκεκριμένα στελέχη του HPV, όπως τα 16 και 18. Ο συγκεκριμένος καρκίνος είναι αρκετά σπάνιος, ο αριθμός των περιστατικών, όμως, αυξάνεται συνεχώς, καθώς η μόλυνση είναι, σήμερα, αρκετά συχνή.

 

 

Για να είστε πάντα καλά

 

Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε:
Ορμονική Αποκατάσταση με Φυσικές (Βιομιμητικές) Ορμόνες
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού