στον σύντροφο

Στην περίπτωση που μια γυναίκα διαγνωστεί επιτυχώς με κονδυλώματα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενημερώσει άμεσα τον σεξουαλικό της σύντροφο, ώστε να υποβληθεί στις κατάλληλες εξετάσεις και ενδεχομένως να ακολουθήσει και θεραπεία. Οι άνδρες σεξουαλικοί σύντροφοι γυναικών με κονδυλώματα ή ενδοεπιθηλιακές βλάβες (SIL) του κατώτερου γεννητικού συστήματος μολύνονται, κατά κανόνα, με τους ίδιους τύπους HPV με τις συντρόφους τους. Δεν είναι απαραίτητο να εμφανιστούν κονδυλώματα για να επιβεβαιωθεί ότι ο σύντροφος έχει μολυνθεί.  Καλό είναι οι γυναίκες ασθενείς να συστήνουν στους συντρόφους τους να επισκεφθούν τον γιατρό για να ελεγχθούν για γεννητικά κονδυλώματα, καθώς ορισμένοι οργανισμοί εμφανίζουν κονδυλώματα και άλλοι όχι, ακόμη και αν έχουν μολυνθεί από τον ίδιο τύπο του HPV.

 

Η μόλυνση με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων έχει λιγότερες επιπτώσεις στους άνδρες

από ό,τι στις γυναίκες και ο κίνδυνος ανάπτυξης αλλοιώσεων σχετιζόμενων με τον HPV και καρκίνου του πέους δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός, όσο η ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου στις γυναίκες. Από την άλλη, η HPV λοίμωξη στον ανδρικό οργανισμό, παρουσιάζει διάφορες κλινικές εκδηλώσεις (οξυτενή κονδυλώματα). Κάποιες από αυτές μπορεί να είναι ορατές με γυμνό μάτι, ενώ άλλες είναι εμφανείς μόνο μετά την επίθηξη οξικού οξέος 5%. Σε αντίθεση με τη γυναίκα, η εξέταση των ανδρικών γεννητικών οργάνων με το κολποσκόπιο δεν έχει την ίδια διαγνωστική ακρίβεια, ιδιαίτερα όσον αφορά στην πρόβλεψη της ιστολογικής διάγνωσης. Για αυτόν τον λόγο και συχνά υποστηρίζεται η άποψη ότι ίσως δεν είναι απολύτως απαραίτητη η εξέταση των σεξουαλικών συντρόφων γυναικών με υποκλινική HPV λοίμωξη (CIN). Ωστόσο, η εξέταση του άνδρα-συντρόφου, πέρα από τη διασφάλιση της υγείας του ζευγαριού, μπορεί να βοηθήσει τον ίδιο στη διάγνωση και θεραπεία HPV-σχετιζόμενων προκαρκινικών αλλοιώσεων του πέους και της πρωκτογεννητικής περιοχής. Επίσης, είναι δυνατόν να ανιχνευθούν, στελέχη HPV από προηγούμενες σχέσεις του συντρόφου.

 

Ο HPV μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής (κολπικής/στοματικής/πρωκτικής) αλλά και κάθε επαφής μεταξύ του δέρματος των γεννητικών οργάνων και της περιγεννητικής περιοχής. Το προφυλακτικό δεν παρέχει προστασία ενάντια στον HPV, όπως παρέχει για άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Επειδή τα στελέχη του ιού μεταδίδονται μέσω της δερματικής επαφής και τα προφυλακτικά δεν καλύπτουν ολόκληρη τη γεννητική περιοχή, η χρήση τους δεν μπορεί να εξαλείψει τον κίνδυνο μόλυνσης

 

Η μόλυνση από τον ιό HPV σε κάποιο άτομο σημαίνει, απλά, ότι μολύνθηκε κάποια στιγμή της ζωής του. Κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια το πότε και από ποιόν σύντροφο.

Μπορεί τα κονδυλώματα να υπάρχουν επί μήνες στο δέρμα ή στους βλεννογόνους των γεννητικών οργάνων, να υποχωρούν, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα καταστέλλει τον ιό και να επανεμφανιστούν, όταν εξασθενήσει ο οργανισμός. Άρα είναι πρακτικά αδύνατο να γνωρίζουμε πότε έγινε η μόλυνση.

 

Αν ένα ζευγάρι είναι μαζί για αρκετό καιρό, είναι πολύ πιθανό να έχει μολυνθεί ο σύντροφος. Τα σεξουαλικά ενεργά ζευγάρια που έχουν μολυνθεί από τον HPV και διατηρούν μονογαμική σχέση σπανίως αλληλομολύνονται επαναλαμβανόμενα. Σε μακροχρόνιες σχέσεις, το πιο πιθανό είναι ο ιός να έχει ήδη μεταδοθεί στον άνδρα-σύντροφο. Ωστόσο, ο ανδρικός οργανισμός μπορεί να καταστείλει πιο γρήγορα και εύκολα τον ιό HPV, ενώ στον γυναικείο οργανισμό η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια.

 

 

Για να είστε πάντα καλά

 

Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε:
Ορμονική Αποκατάσταση με Φυσικές (Βιομιμητικές) Ορμόνες
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού