fbpx

Στη στοματική κοιλότητα

Η πιο συνηθισμένη μορφή εμφάνισης του HPV στη στοματική κοιλότητα είναι το θήλωμα. Πρόκειται για έναν καλοήθη μικρό όγκο που σχηματίζεται κυρίως στην εσωτερική πλευρά του άνω και  κάτω χείλους, στη γλώσσα και στη μαλακή υπερώα. Ωστόσο συγκεκριμένοι τύποι HPV έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνων του στοματοφάρυγγα, που έχει αυξηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

 

Η έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη είναι οι μόνες παράμετροι που εγγυώνται αποτελεσματική αντιμετώπιση στα πρώιμα στάδια. Έχει βρεθεί ότι οι άνδρες,  βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο από ότι οι γυναίκες σχετικά με την εμφάνιση καρκίνων του στοματοφάρυγγα.

 

Η θεραπεία των κονδυλωμάτων στοχεύει αρχικά στη ριζική αντιμετώπιση των κλινικών βλαβών και των απλών θηλωμάτων και στη συνέχεια στις κυτταρικές αλλοιώσεις, ώστε να σταματήσει η εξάπλωση του ιού στις γειτονικές περιοχές και η ανάπτυξη νέων βλαβών.

 

Σε πρώτο στάδιο, γίνεται προσδιορισμός της επικινδυνότητας του ιού μέσω της ανίχνευσης του HPV DNA test με δείγμα από τη στοματική κοιλότητα. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να καθοριστεί αν η λοίμωξη οφείλεται σε κάποιο από τα 17 στελέχη HPV υψηλής επικινδυνότητας. Το τεστ πραγματοποιείται εύκολα σε οργανωμένη Ιατρική Μονάδα και κατόπιν ανάλογα με τα αποτελέσματα ο/η ασθενής εξετάζεται από στοματολόγο ή εξειδικευμένο ΩΡΛ, ώστε να ελέγξει αν ο ιός έχει προκαλέσει βλάβες στη στοματική κοιλότητα μέχρι τον φάρυγγα.

 

Παράλληλα, για την ολοκληρωμένη παρακολούθηση, λαμβάνεται το πλήρες ιστορικό των συνηθειών του ασθενούς (κάπνισμα / κατανάλωση αλκοόλ / ύπνος). Παράλληλα, ελέγχεται η λειτουργία της κυτταρικής και χυμικής ανοσίας καθώς και του γαστρεντερικού συστήματος.

 

Ο έλεγχος των περαιτέρω λειτουργιών του οργανισμού συντελείται με τις κατάλληλες εξετάσεις (ένζυμα / συνένζυμα / καταλύτες κοκ), με σκοπό τον σχηματισμό μιας ολοκληρωμένης εικόνας σε συνδυασμό  με την  κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος. Βάσει αυτής της ακριβούς εικόνας, προτείνονται θεραπείες και τροποποιήσεις των συνηθειών και του γενικότερου τρόπου ζωής, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες υποτροπής.

 

Στην περίπτωση που οξυτενή κονδυλώματα έχουν διαγνωσθεί στη στοματική κοιλότητα συνήθως ακολουθείται χειρουργική αντιμετώπιση –εκτομή, laser, RF– με τοπική αναισθησία, ενώ η φαρμακευτική αντιμετώπιση προτιμάται λιγότερο, καθώς είναι συχνότερες οι υποτροπές. Ο γιατρός προτείνει αντιμετώπιση για τον/την κάθε ασθενή με βάση το μέγεθος προβλήματος και τις ανάγκες του οργανισμού του/της.

 

Για να είστε πάντα καλά

 

Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

Εξειδίκευση σε : Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία,
Χειρουργική Μαστού, Ορμονική Αποκατάσταση με Βιομιμητικές Ορμόνες
Λειτουργική, Αναγεννητική, Αντιγηραντική και Προληπτική Ιατρική