fbpx

Στο αιδοίο

Το αιδοίο είναι η πιο συνηθισμένη περιοχή εντοπισμού οξυτενών κονδυλωμάτων στις γυναίκες. Τα οξυτενή κονδυλώματα στο αιδοίο, εμφανίζονται ως εξογκώματα διαφόρων σχημάτων και μεγεθών, είτε μεμονωμένα είτε πολλά μαζί, συγκεντρωμένα σε ένα σημείο, συχνά με ένα σχήμα που θυμίζει κουνουπίδι.

 

Είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού, ωστόσο η διάγνωση πρέπει να γίνεται πάντα από τον αρμόδιο γιατρό που θα ελέγξει ολόκληρο το κατώτερο γεννητικό σύστημα και θα χαρτογραφήσει τις αλλοιώσεις στην περιοχή, ώστε να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Ο HPV ευθύνεται για το 70% των περιστατικών καρκίνου του αιδοίου, μιας σπάνιας μορφής καρκίνου. Πάντοτε δε, πρέπει να ελέγχεται το ενδεχόμενο συνυπάρχουσας μόλυνσης από ογκογόνους τύπους του ιού στα εσωτερικά γεννητικά όργανα.

 

Η θεραπεία των κονδυλωμάτων στο αιδοίο, στοχεύει αρχικά στη ριζική αντιμετώπιση των δερματικών κονδυλωμάτων και στη συνέχεια στις κυτταρικές αλλοιώσεις, ώστε να σταματήσει η εξάπλωση του ιού στις γειτονικές περιοχές και η ανάπτυξη νέων βλαβών. Σε κάθε περίπτωση υποψίας, θα πρέπει να πραγματοποιείται λεπτομερής δερματολογικός έλεγχος όλων των μερών του κατώτερου γεννητικού συστήματος καθώς και κολποσκόπηση. Σε περίπτωση εντοπισμού αλλοιώσεων, γίνεται προσδιορισμός της επικινδυνότητας του ιού μέσω της ανίχνευσης του HPV DNA με HPVDNA test. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να καθοριστεί εάν η λοίμωξη οφείλεται σε κάποιο από τα 17 στελέχη HPV υψηλής επικινδυνότητας.

 

Παράλληλα, για την ολοκληρωμένη παρακολούθηση, λαμβάνεται το πλήρες ιστορικό των συνηθειών της ασθενούς (κάπνισμα / κατανάλωση αλκοόλ / ύπνος). Ελέγχεται επίσης, η λειτουργία της κυτταρικής και χυμικής ανοσίας καθώς και του γαστρεντερικού συστήματος. Ο έλεγχος των περαιτέρω λειτουργιών του οργανισμού, συντελείται με τις κατάλληλες εξετάσεις (ένζυμα / συνένζυμα / καταλύτες κ.α.), με σκοπό το σχηματισμό μιας ολοκληρωμένης εικόνας για την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος. Βάσει αυτής της ακριβούς εικόνας, προτείνονται θεραπείες και τροποποιήσεις των συνηθειών και του γενικότερου τρόπου ζωής, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες υποτροπής.

 

Για την καταστροφή των οξυτενών κονδυλωμάτων στην περιοχή του αιδοίου, χρησιμοποιούνται φαρμακευτικές και μηχανικές μέθοδοι. Οι φαρμακευτικές μέθοδοι συνταγογραφούνται κατά περίπτωση και μπορεί να εφαρμόζονται από τον γιατρό ή από την ίδια την ασθενή. Είναι σημαντικό να χορηγείται το σωστό φάρμακο για κάθε ξεχωριστό περιστατικό και οι ασθενείς να μην αυτό-συνταγογραφούνται.

 

Οι μηχανικές μέθοδοι εστιάζουν στην απομάκρυνση των οξυτενών κονδυλωμάτων μέσω καταστροφής (λαβίδα βιοψίας, leep, νυστέρι ή χρήση ραδιοκυμάτων RF) ή εκτομής (κρυοπηξία, ηλεκτροδιαθερμία, Laser CO2) και εφαρμόζονται από ειδικά εκπαιδευμένους γιατρούς, ανώδυνα, συνήθως με απλή τοπική αναισθησία.

 

Η αποχή από το σεξ, κατά τη διάρκεια της θεραπείας, είναι επιθυμητή, καθώς κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής δημιουργούνται καινούργιοι μικροτραυματισμοί και δίνεται ευκαιρία στους HPV να εισχωρήσουν στο επιθήλιο και να δημιουργήσουν νέες αλλοιώσεις ή μεταφέρονται μολυσμένα κύτταρα από εξωτερικές αλλοιώσεις στον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας.

 

Για τη συνολική αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων και γενικά των λοιμώξεων από ιούς HPV, η θεραπεία των εξωτερικών οξυτενών κονδυλωμάτων στο αιδοίο θα πρέπει να συνοδεύεται από:

 

-Προληπτικό έλεγχο με λήψη τεστ-Παπανικολάου ή καλύτερα Thin Prep pap-test (τεστ παπ Υγρής Κυτταρολογίας) για έλεγχο κυτταρολογικό του κόλπου, του εξωτραχήλου και ενδοτραχήλου της γυναίκας.

 

-Πλήρη καταγραφή της κυτταρολογικής κατάστασης των έσω γεννητικών οργάνων τη δεδομένη χρονική στιγμή (ψηφιακή κολποσκόπηση). Εξειδικευμένες και πλήρεις καλλιέργειες κολπικών, εξωτραχηλικών και ενδοτραχηλικών επιχρισμάτων, μοριακοί και πυρηνικοί έλεγχοι (PCR), για ανεύρεση και κατόπιν αντίστοιχη θεραπεία, πιθανών μικροβίων, βακτηρίων, μυκήτων, πρωτοζώων και γενικά λοιπών μικροοργανισμών.

 

-Πλήρη εξάλειψη κολπίτιδων και λοιπών λοιμώξεων των έσω και έξω γεννητικών οργάνων.

 

-Ειδικές εξετάσεις σε σχέση με την συνολικότερη κατάσταση του οργανισμού και του ανοσοποιητικού συστήματος (τύπου Bio 4h).

 

Ο πλήρης έλεγχος της κατάστασης, σε συνδυασμό με καλό ύπνο, ξεκούραση, σωστή διατροφή και με την αποφυγή του άγχους μπορούν να διασφαλίσουν την καλή κατάσταση του οργανισμού και ανοσοποιητικού συστήματος της ασθενούς και να μειώσουν τον κίνδυνο υποτροπών, που δυστυχώς είναι πολύ συχνές.

 

Oι γυναίκες που έχουν προσβληθεί από τον ιό χρειάζεται να επαναλάβουν εξετάσεις όπως τεστ Παπανικολάου και ψηφιακή κολποσκόπηση (Dysis) κάθε τρεις έως έξι μήνες μετά την αρχική θεραπεία. Αυτό επιτρέπει στον γιατρό να παρακολουθεί τυχόν αλλαγές στον τράχηλο (Ενημέρωση και Παρακολούθηση).

 

Με το σωστό πρωτόκολλο παρακολούθησης το ενδεχόμενο εμφάνισης καρκίνου περιορίζεται δραματικά. Κινδυνεύουν πραγματικά, μόνο όσες γυναίκες δεν ελέγχονται τακτικά.

 

Για να είστε πάντα καλά

 

Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

Εξειδίκευση σε : Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία,
Χειρουργική Μαστού, Ορμονική Αποκατάσταση με Βιομιμητικές Ορμόνες
Λειτουργική, Αναγεννητική, Αντιγηραντική και Προληπτική Ιατρική