fbpx
 

FAQs

Τι σχέση έχουν τα κονδυλώματα και ο καρκίνος από HPV ;

Ο ασθενής που εμφάνισε κονδυλώματα δεν μπορεί να γνωρίζει αν έχει μολυνθεί από HPV υψηλού κινδύνου και πρέπει, όπως κάθε σεξουαλικά ενεργός άνθρωπος, να εξετάζεται τακτικά. Σε γυναίκες με ιστορικό κονδυλωμάτων ανευρίσκονται συχνότερα προκαρκινικές αλλοιώσεις.

Τι εξετάσεις χρειάζονται;

Οι εξετάσεις που συστήνονται είναι το τεστ Παπανικολάου, η κολποσκόπηση (με ή χωρίς λήψη βιοψίας) και η αναζήτηση των HPV-DNA με μοριακές τεχνικές.

Πού εμφανίζονται τα κονδυλώματα στις γυναίκες;

Τα κονδυλώματα εμφανίζονται στο αιδοίο, στο περίνεο, στον κόλπο, στον τράχηλο της μήτρας, και στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό

Μπορεί να έχω μολυνθεί από HPV και να μην το γνωρίζω;

Τα οξυτενή κονδυλώματα είναι συνήθως εμφανή στην εξέταση με γυμνό μάτι. Οι περισσότερες, όμως, αλλοιώσεις, εντοπίζονται μόνο με τη βοήθεια του κολποσκοπίου.

Αν μολυνθείτε σήμερα, πότε θα εμφανιστούν οι πρώτες αλλοιώσεις;

Συνήθως εμφανίζονται μέσα στο πρώτο εξάμηνο από τη μόλυνση. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που εμφανίζονται οι αλλοιώσεις αργότερα.

Ποιους καρκίνους προκαλούν οι HPV στις γυναίκες;

Στις γυναίκες το κύριο όργανο που νοσεί είναι ο τράχηλος της μήτρας. Συνδέονται όμως αιτιολογικά και με ένα μέρος των καρκίνων του αιδοίου του κόλπου και του πρωκτού.

Με ποιούς τρόπους μεταδίδονται τα κονδυλώματα ;

Ο ιός HPV εισέρχεται στο σώμα μέσω τριβής ή μικροτραυματισμών στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Ο ιός μεταφέρεται κυρίως από δερματική επαφή.

Ο ιός HPV μεταδίδεται μέσω του αίματος ;

Ο ιός HPV δεν μεταδίδεται με το αίμα. Ο HPV (Human Papilloma Virus), γνωστός και ως ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, είναι ένας επιθηλιοτρόπος ιός. Αυτό σημαίνει ότι προσβάλλει μόνο τους επιθηλιακούς ιστούς διαφόρων περιοχών του σώματος, στο δέρμα, στα γεννητικά όργανα, στην περιοχή του πρωκτού, στο στόμα. Ο HPV μεταδίδεται μόνο όταν περιοχή με βλάβη έρθει σε επαφή με άλλα επιθήλια. Αυτό σημαίνει ότι δεν μεταδίδεται όπως ο ιός του AIDS (HIV), o ιός της ηπατίτιδας και άλλοι, που μεταδίδονται με το αίμα ή με άλλα υγρά του σώματος.

Στους άντρες τι προκαλεί ο ιός HPV

Οι άνδρες που προσβάλλονται από κακοήθεις τύπους HPV ενδέχεται να αναπτύξουν καρκίνο του πρωκτού ή του πέους. Ωστόσο, η συχνότητα των καρκίνων αυτού του τύπου είναι πολύ μικρότερη σε σύγκριση με τους αντίστοιχους των γυναικών. Σε γενικές γραμμές, οι άνδρες είναι κυρίως φορείς της λοίμωξης ενώ ο αντρικός οργανισμός είναι ικανότερος στην υποστροφή των βλαβών.

Γιατί κόλλησα αφού έγινε χρήση προφυλακτικού;

Το προφυλακτικό καλύπτει μόνο την περιοχή του πέους. Επομένως τόσο η βάση του πέους όσο και η περιοχή γύρω από τα γεννητικά όργανα, μένουν εκτεθειμένες. Έτσι είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί κατά την σεξουαλική επαφή από τον ένα σύντροφο στον άλλον.

Ξαναδημιουργούνται τα δερματικά κονδυλώματα; Θα τα έχω σε όλη μου τη ζωή;

Αν η θεραπεία είναι σωστή και αποτελεσματική για διάστημα οκτώ μηνών τα κονδυλώματα θα εξαλειφθούν. Αυτό το οποίο μπορεί να παραμείνει είναι η ύπαρξη της λοίμωξης. Αναζωπύρωση πιθανώς να γίνει στην περίπτωση της μεγάλης πτώσης του αμυντικού συστήματος του οργανισμού και στην περίπτωση της επαναμόλυνσης.

Αφήνουν σημάδια οι βλάβες από τα δερματικά κονδυλώματα;

Όταν η θεραπεία της συγκεκριμένης βλάβης πραγματοποιείται με τη μέθοδο εξάχνωσης, ανώδυνα, αναίμακτα, χωρίς τομή και ράμμα με CO2 laser, δεν αφήνει σημάδια.

Τι πρέπει να προσέχω κατά την περίοδο της θεραπείας;

Κατά την περίοδο της θεραπείας θα πρέπει να προσέχετε πολύ τις σεξουαλικές επαφές αλλά και τις μεθόδους αποτρίχωσης. Επιπλέον, θα πρέπει να τηρείτε με μεγάλη προσοχή τις όποιες οδηγίες σας έχει δώσει ο γυναικολόγος που σας παρακολουθεί.

Ποιά μέθοδος αποτρίχωσης είναι η ασφαλέστερη;

Η αποτρίχωση με LASER, παραμένει η ασφαλέστερη θεραπεία αποτρίχωσης, κατά την μεταθεραπευτική περίοδο των κονδυλωμάτων. Είναι και απαραίτητη για να μένει η περιγεννητική περιοχή αποτριχωμένη, ώστε να επιτρέπει εύκολα την αυτοεξέταση, για την έγκαιρη εντόπιση βλαβών.

Υπάρχει περίπτωση να μεταδοθεί ο HPV με τον στοματικό έρωτα;

Ναι μπορεί να μεταδοθεί εκτός αν κάνετε χρήση προφυλακτικού.

Θα έχω πρόβλημα με τη γονιμότητά μου ή μια εγκυμοσύνη;

Ο HPV δεν αποτελεί κίνδυνο για την γονιμότητα της γυναίκας, εκτός και αν δεν γίνει έγκαιρη διάγνωση και έχει προχωρήσει σε κακοήθεια. Επίσης, κατά την εγκυμοσύνη δεν υπάρχει κίνδυνος να μεταδοθεί στο έμβρυο.