fbpx

Στον πρωκτό

Τα οξυτενή κονδυλώματα του πρωκτού παίρνουν τη μορφή εξογκωμάτων, που αναπτύσσονται είτε μεμονωμένα είτε συγκεντρωμένα με σχήμα που μοιάζει με μικρό κουνουπίδι. Το μέγεθός τους ποικίλλει. Συνήθως είναι μικρά και σταδιακά πολλαπλασιάζονται και μεγεθύνονται στην επιφάνεια του πρωκτού.

 

Τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανίζονται και στο εσωτερικό του πρωκτού και εντοπίζονται με πρωκτοσκόπηση. Σε HPV λοίμωξη οφείλεται η εμφάνιση περίπου του 90% των περιστατικών καρκίνου στον πρωκτό.

 

Η θεραπεία των κονδυλωμάτων στοχεύει αρχικά στη ριζική αντιμετώπιση των δερματικών κονδυλωμάτων και στην πρόληψη εμφάνισης κυτταρικών αλλοιώσεων στον βλεννογόνο, ώστε να σταματήσει η εξάπλωση του ιού στις γειτονικές περιοχές και η ανάπτυξη νέων βλαβών.

 

Παράλληλα, για την ολοκληρωμένη παρακολούθηση, λαμβάνεται το πλήρες ιστορικό των συνηθειών της/του ασθενούς (κάπνισμα / κατανάλωση αλκοόλ / ύπνος). Ελέγχεται επίσης η λειτουργία της κυτταρικής και χημικής ανοσίας καθώς και του γαστρεντερικού συστήματος.

 

Ο έλεγχος των περαιτέρω λειτουργιών του οργανισμού συντελείται με τις κατάλληλες εξετάσεις (ένζυμα / συνένζυμα / καταλύτες κ.ά.), με σκοπό το σχηματισμό μιας ολοκληρωμένης εικόνας για την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος. Βάσει αυτής της ακριβούς εικόνας, προτείνονται θεραπείες και τροποποιήσεις των συνηθειών και του γενικότερου τρόπου ζωής, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες υποτροπής.

 

Συγκεκριμένα, η θεραπεία στον πρωκτό διαφέρει ανάλογα με το σημείο εμφάνισης — στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό του πρωκτού. Τα οξυτενή κονδυλώματα στην περιπρωκτική περιοχή (εξωτερικά), που είναι και τα πιο συνηθισμένα, αντιμετωπίζονται με τις μεθόδους καταστροφής που χρησιμοποιούνται για τα περισσότερα δερματικά κονδυλώματα. Μετά από τη λεπτομερή χαρτογράφηση της περιοχής, ο γιατρός θα προτείνει την καταλληλότερη μέθοδο για την/τον κάθε ασθενή ξεχωριστά.

 

Η θεραπεία κονδυλωμάτων στην περιπρωκτική περιοχή πρέπει πάντα να λαμβάνει υπόψη την πιθανότητα ύπαρξης HPV αλλοιώσεων και στο εσωτερικό του πρωκτού. Η ανίχνευσή τους γίνεται ενδοσκοπικά μέσω ειδικής κάμερας (πρωκτοσκόπηση). Σε περίπτωση που εντοπιστούν κονδυλώματα στον πρωκτικό σωλήνα, απαιτείται μεγάλη προσοχή. Αρχικά γίνεται προσδιορισμός της επικινδυνότητας του ιού μέσω της ανίχνευσης του HPV-DNA με HPV-DNA test. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να καθοριστεί αν η λοίμωξη οφείλεται σε κάποιο από τα 17 στελέχη HPV υψηλής επικινδυνότητας.

 

Σε αυτή την περίπτωση το laser διοξειδίου του άνθρακα (CO2 laser) μέσω του κολποσκοπίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκλεκτικά για την αφαίρεση των αλλοιώσεων σε αυτήν περιοχή με μεγαλύτερη ακρίβεια, επειδή το τοίχωμα του εντέρου είναι εξαιρετικά λεπτό.

 

Όσον αφορά τα οξυτενή κονδυλώματα στην περιπρωκτική χώρα, οι φαρμακευτικές μέθοδοι αντιμετώπισης των περιλαμβάνουν τις ουσίες ποδοφυλοτοξίνη, imiquimod, ποδοφυλλίνη και τριχλωρο-οξικό οξύ. Οι μηχανικές μέθοδοι είναι η καταστροφή με τη χρήση ηλεκτροδιαθερμίας, κρυοπηξίας, η εκλεκτική αφαίρεση laser (CO2) και η εκτομή –χειρουργική αφαίρεση– με λαβίδα βιοψίας, leep ή νυστέρι.

 

Προφανώς  και σε αυτά τα περιστατικά θα πρέπει να ελεγχθεί από τον γιατρό το ενδεχόμενο σοβαρότερων αλλοιώσεων με τεστ Παπανικολάου (Thin Prep pap test), κολποσκόπηση (DySIS) κ.λπ., όπως και το ενδεχόμενο συνυπάρχουσας φλεγμονής ή κάποιου παράγοντα που να ευθύνεται για την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, ειδικά αν παρατηρούνται επανειλημμένες υποτροπές.

 

Η θεραπευτική αυτή προσέγγιση επιτυγχάνει έναν διπλό στόχο. Αφενός, παρέχεται στην/στον ασθενή η δυνατότητα στοχευμένης θεραπείας στις όποιες βλάβες της έξω και έσω πρωκτικής περιοχή και αφετέρου παρέχεται προστασία από τους παράγοντες που προκάλεσαν τις βλάβες αυτές και ολοκληρωμένη κάλυψη, ώστε να μην υποτροπιάσει ποτέ ξανά.

 

Με το σωστό πρωτόκολλο παρακολούθησης το ενδεχόμενο εμφάνισης καρκίνου εκμηδενίζεται. Στην πραγματικότητα, οι ασθενείς που κινδυνεύουν είναι μόνο όσοι δεν ελέγχονται τακτικά.

 

Για να είστε πάντα καλά

 

Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

Εξειδίκευση σε : Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία,
Χειρουργική Μαστού, Ορμονική Αποκατάσταση με Βιομιμητικές Ορμόνες
Λειτουργική, Αναγεννητική, Αντιγηραντική και Προληπτική Ιατρική