fbpx

Ο ιός HPV

hpv-κονδυλωματα

Οι ιοί ΗPV (Human Papilloma Virus) αποτελούν μια μεγάλη κατηγορία ιών που είναι γνωστή ως  ιοί των ανθρώπινων θηλωμάτων ή απλούστερα ως ιοί των κονδυλωμάτων.

 

Ο H.P.V. είναι ένας DNA-ιός του οποίου το στέλεχος είναι πάρα πολύ μικρό και προσβάλλει εκλεκτικά το δέρμα και τους βλεννογόνους των ανθρώπων. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 200 διαφορετικοί τύποι ιών H.P.V.. Ωστόσο εδώ μας ενδιαφέρουν πρωταρχικά οι συγκεκριμένοι τύποι που μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής και δερματικής επαφής και προσβάλλουν τα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό και τη στοματοφαρυγγική κοιλότητα.

 

Πάνω από 40 γονότυποι του HPV προσβάλλουν το επιθήλιο του κατώτερου γεννητικού συστήματος και εκλεκτικά την πρωκτο-γεννητική περιοχή στη γυναίκα, δηλαδή τον τράχηλο, τον κόλπο, το αιδοίο και τον πρωκτό, ενώ σπάνια μολύνουν άλλα επιθήλια ή άλλες ανατομικές περιοχές. Αυτοί οι τύποι ονομάζονται βλεννογονοτρόποι. Περίπου 15 από αυτούς έχουν χαρακτηρισθεί ως ογκογόνοι, γιατί μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν καρκίνο — καθώς είναι ικανοί να δημιουργήσουν λοίμωξη, η οποία επιφέρει προ-καρκινικές δυσπλασίες κυρίως στον τράχηλο της μήτρας αλλά και σε άλλες περιοχές του ανθρώπινου σώματος.

 

Στις μέρες μας, η μόλυνση του ανθρώπινου οργανισμού από τους ιούς HPV αποτελεί αναμφισβήτητα το συχνότερο Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα (S.T.D.). Έχει εκτιμηθεί, μάλιστα,  ότι ένα (σεξουαλικά ενεργό) άτομο, έως ότου φτάσει στην ηλικία των 50 ετών, διατρέχει κατά περίπου 80+% μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από ορισμένους τύπους ιών HPV.

 

Ωστόσο, η μόλυνση από έναν ή περισσότερους τύπους HPV, δεν συνεπάγεται απαραίτητα την εκδήλωση λοίμωξης. Επίσης η κάθε λοίμωξη που προκαλείται από τους ιούς HPV δεν πρέπει να ταυτίζεται με την εμφάνιση των δερματικών αλλοιώσεων που ονομάζονται οξυτενή κονδυλώματα.

 

Τα οξυτενή ή δερματικά κονδυλώματα αποτελούν τη συνήθη εμφάνιση της HPV λοίμωξης που χαρακτηρίζεται ως κλινική, καθώς η διάγνωσή της μπορεί να γίνει με απλή κλινική εξέταση από τον κατάλληλο γιατρό. Η πλειοψηφία των ατόμων που έρχεται σε επαφή με κάποιο στέλεχος του ιού δεν το γνωρίζει, επειδή η μόλυνση από HPV συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα. Βασικός παράγοντας που καθορίζει αν μια μόλυνση από ΗPV θα οδηγήσει σε ιογενή λοίμωξη, είναι η άμυνα του οργανισμού. Η λοίμωξη, από την άλλη, οδηγεί σε φλεγμονώδεις αλλοιώσεις (SIL), καθώς ο ιός αρχίζει να πολλαπλασιάζεται αυτόνομα μέσα στο κύτταρο. Τέτοια κύτταρα που φλεγμαίνουν βρίσκουμε σε ένα παθολογικό τεστ Παπανικολάου και είναι συνήθως το πρώτο σημάδι μόλυνσης του τραχήλου της μήτρας από HPV. Αυτές οι λοιμώξεις που προκαλούν τις αλλοιώσεις που δεν είναι ορατές από το ανθρώπινο μάτι, ονομάζονται υποκλινικές, γιατί μπορούν να διαγνωστούν μόνο μέσω των διαγνωστικών εξετάσεων όπως το pap test. Εάν βρεθεί υψηλόβαθμη αλλοίωση (HSIL), το HPV DNA test παρέχει τη δυνατότητα ανίχνευσης του ιού HPV που προκαλεί τη βλάβη.

 

Η μόλυνση από τους ογκογόνους τύπους του HPV φαίνεται ότι καταστέλλεται δυσκολότερα. Γενικότερα, η ανταπόκριση του ανοσολογικού συστήματος στην HPV λοίμωξη είναι αργή και συχνά καθυστερεί έως και αρκετούς μήνες μετά την ανίχνευση του DNA του HPV στον τράχηλο της μήτρας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, προσβεβλημένες γυναίκες ενδέχεται να μην αναπτύξουν ποτέ αντισώματα. Έχει αποδειχθεί ότι οι γυναίκες με επίμονες φλεγμονές από ογκογόνους τύπους HPV βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκινογένεση σε σχέση με τις αντίστοιχες γυναίκες στις οποίες ο ιός έχει κατασταλεί από το ανοσοποιητικό τους.

 

Η Πρόληψη, η Διάγνωση, η Θεραπεία και η συνεχής παρακολούθηση μπορούν να αποτρέψουν τους κινδύνους από τους ιούς HPV και να προστατεύσουν την υγεία της γυναίκας άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα. Ύψιστης ωστόσο σημασίας και βαρύτητας, είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού και η διατήρηση ενός δραστήριου και ισορροπημένου τρόπου ζωής.

 

Για να είστε πάντα καλά

 

Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.


Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε:
Ορμονική Αποκατάσταση με Φυσικές (Βιομιμητικές) Ορμόνες
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού