fbpx

 

Θεραπεία συντρόφου

 

Ο έλεγχος, του σεξουαλικού συντρόφου είναι απαραίτητος, ώστε να επιτευχθεί η σωστή διάγνωση και θεραπεία και να διακοπεί ο φαύλος κύκλος των επαναλοιμώξεων και υποτροπών στο ζευγάρι.

 

Η θεραπεία των κονδυλωμάτων για τον άνδρα σύντροφο, στοχεύει αρχικά στη ριζική αντιμετώπιση των δερματικών κονδυλωμάτων και στη συνέχεια στις κυτταρικές αλλοιώσεις, ώστε να σταματήσει η εξάπλωση του ιού στις γειτονικές περιοχές και η ανάπτυξη νέων βλαβών.

 

Στόχος της θεραπείας είναι η καταστροφή ορατών αλλοιώσεων, συμπτωματικών ή ασυμπτωματικών, με τη βοήθεια μεγεθυντικού φακού. Βασική προτεραιότητα είναι και η διασφάλιση της γενικότερης καλής υγείας της γεννητικής περιοχής και της εξάλειψης πιθανών μικροβίων, βακτηρίων, μυκήτων, πρωτοζώων και γενικά λοιπών μικροοργανισμών που μπορεί να συνυπάρχουν στην περιοχή και επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς.

 

Η γενικότερη καλή κατάσταση και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του ατόμου, έχει σκοπό την αποφυγή μόλυνσης ή εκδήλωσης συμπτωμάτων στο εγγύς μέλλον.  Για αυτόν τον λόγο προτείνονται διαγνωστικές εξετάσεις τύπου Bio 4h.

 

Η σωστή, πλήρης, τεκμηριωμένη και πιστοποιημένη διάγνωση των συστημάτων του ζευγαριού, βάσει της λήψης ενδελεχούς ιστορικού (Head-to-Toe), των εξειδικευμένων εξετάσεων αλλά και η ιατρική τεχνολογία του ψηφιακού κολποσκοπίου, βοηθούν τους θεράποντες ιατρούς στο να εντοπίσουν αλλά και να θεραπεύσουν στοχευμένα και οριστικά την οποιαδήποτε βλάβη προκλήθηκε από την HPV λοίμωξη.  Συνολικά, για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες προτεραιότητα είναι η στοχευμένη θεραπεία στον ή στους παράγοντες που προκάλεσαν τις όποιες βλάβες στα έξω και έσω γεννητικά όργανα.

 

Ο έλεγχος των περαιτέρω λειτουργιών του οργανισμού συντελείται με τις κατάλληλες εξετάσεις με σκοπό τον σχηματισμό μιας ολοκληρωμένης εικόνας για την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος. Βάσει αυτής της ακριβούς εικόνας προτείνονται θεραπείες και τροποποιήσεις των συνηθειών και του γενικότερου τρόπου ζωής, ενώ, δευτερευόντως, επιδιώκεται η πλήρης ιατρική κάλυψη και παρακολούθηση της ασθενούς και του συντρόφου της, ώστε να μην υποτροπιάσουν ποτέ ξανά.

 

Οι μέθοδοι θεραπείας για τα οξυτενή κονδυλώματα στον άνδρα-σύντροφο είναι οι ίδιες με αυτές στη γυναίκα. Περιλαμβάνουν μη χειρουργικές και χειρουργικές μεθόδους. Μη χειρουργικές μέθοδοι θεραπείας είναι η χορήγηση ιμικουϊμόδης (Imiquimod cream), ποδοφυλλοτοξίνης (Podoflox 0,5%)ή τριχλωροξικού οξέως (Trichloroacetic acid 85%), ενώ χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να γίνει με κρυοθεραπεία, ηλεκτροδιαθερμία και laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2). Η θεραπεία HPV σχετιζόμενων αλλοιώσεων με Laser CO2 είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, καθώς το βάθος καταστροφής δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1 mm σε βλεννογόνους και τα 2 mm σε δερματικές περιοχές.

 

Δεν υπάρχει ένδειξη θεραπείας, ούτε λήψη βιοψίας από οξύλευκες επίπεδες περιοχές που προκύπτουν μετά την επίθηξη οξικού οξέος. Μελέτες έχουν δείξει ότι γενετικό υλικό του ιού (HPV DNA) παραμένει στην περιοχή, ακόμη και μετά από πολύ επιθετικές θεραπείες. Η ανίχνευση του DNA του HPV στους άνδρες γίνεται μόνο στα πλαίσια ερευνητικών μελετών, καθώς δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις και οφέλη από τέτοιου είδους εξετάσεις στην καθημερινή πρακτική, πολύ δε περισσότερο δεν συστήνεται η θεραπεία τέτοιων υποκλινικών λοιμώξεων.

 

Στις ερευνητικές μελέτες, η ανίχνευση του HPV στα γεννητικά όργανα των ανδρών γίνεται με μοριακές μεθόδους, δηλαδή με τη Hybrid Capture 2 (HPV DNA test  PCR). Το δείγμα προς ανάλυση μπορεί να προέρχεται από επίχρισμα από το σώμα του πέους, την ακροποσθία, τη βάλανο, τη στεφάνη, την ουρήθρα, το όσχεο και την περιπρωκτική περιοχή, ενώ τα ούρα έχουν αποδειχθεί ακατάλληλο υλικό για την ανίχνευση του HPV.

 

Για να είναι σωστή η διάγνωση πρέπει να υπάρχει μεγάλη κλινική εμπειρία, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις, που φυσιολογικές ανατομικές παραλλαγές θεωρούνται κονδυλώματα, όπως και περιπτώσεις, που μοιάζουν με κονδυλώματα, αλλά είναι προκαρκινικές αλλοιώσεις.

 

Για να είστε πάντα καλά

 

Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

Εξειδίκευση σε : Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία,
Χειρουργική Μαστού, Ορμονική Αποκατάσταση με Βιομιμητικές Ορμόνες
Λειτουργική, Αναγεννητική, Αντιγηραντική και Προληπτική Ιατρική