fbpx

Κονδυλώματα

Κονδυλώματα HPV

Τα κονδυλώματα των γεννητικών και περιγεννητικών περιοχών είναι μια από τις συχνότερες σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσους και προκαλούνται από την ύπαρξη στον οργανισμό του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Τα οξυτενή κονδυλώματα των γεννητικών και περιγεννητικών περιοχών, όπως αυτά ονομάζονται, είναι μαλακές διογκώσεις, που εμφανίζονται μορφολογικά συνήθως ως εξής:

 

  1. Σαν μικρό κουνουπίδι (ανοιχτού – λευκού χρώματος ή καφέ – γκρι σκούρου χρώματος)
  2. Μικρά με λεία επιφάνεια, στο χρώμα του δέρματος
  3. Επιφάνεια με αυλακώσεις, υπερκερατωσική
  4. Επιφάνεια επίπεδη σαν κηλίδα σκούρου χρώματος
  5. Επιφάνεια σαν χαίτη αλόγου (θύσανος), ανοιχτού χρώματος
  6. Επιφάνεια με στέλεχος, σαν κοτσάνι, σκούρου χρώματος

 

Τα οξυτενή κονδυλώματα μπορεί να προκαλέσουν πόνο, δυσφορία και κνησμό (φαγούρα).

 

Τα Κονδυλώματα στις Γυναίκες

 

Εμφανίζονται κυρίως στο αιδοίο, στο περίνεο, στο εφήβαιο, στην ουρήθρα, στον τράχηλο της μήτρας και στην περιοχή γύρω και εσωτερικά του πρωκτού.

 

Σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστούν, τα κονδυλώματα επεκτείνονται σε περιοχές που γειτνιάζουν με τις εστίες, μεγαλώνουν σε μέγεθος και μπορούν να φράξουν τον κόλπο ή το ουροποιητικό σύστημα.

 

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα στελέχη τα οποία θεωρούνται υπεύθυνα για εμφάνιση καρκίνου στα έσω και έξω γεννητικά όργανα (κυρίως στον τράχηλο της μήτρας).

 

Η ταυτοποίηση αυτών των στελεχών γίνεται με HPV DNA test.

 

Τα Κονδυλώματα στον Σύντροφο

 

Εμφανίζονται κυρίως στο πέος, στο εφήβαιο, στους όρχεις, χαμηλά στην κοιλιακή χώρα και στην περιοχή γύρω και εσωτερικά του πρωκτού.

 

Ο ιός εισχωρεί κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης από μικροτραυματισμούς στο δέρμα και στους βλεννογόνους.

 

Αν τα κονδυλώματα δεν αντιμετωπιστούν σχετικά άμεσα, δύναται να προκαλέσουν εκτεταμένες βλάβες με μαλακή συνήθως μορφολογία (πέριξ του πέους) ή θυσανοειδή μορφή (στην περιπρωκτική περιοχή). Τα πιο μεγάλα από αυτά, παρουσιάζουν εικόνα μικρού κουνουπιδιού ή μπορεί να είναι επίπεδα και σκούρου χρώματος.

 

Πιο δύσκολα μπορούν να εντοπιστούν σε περιοχές αυξημένης τριχοφυΐας ή στη βάλανο.

 

Ποιοι κινδυνεύουν

 

Τα κονδυλώματα επηρεάζουν τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες, αλλά οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες σε επιπλοκές. Οι πιο σοβαρές από αυτές μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του αιδοίου.

 

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, πάνω από το 50% των σεξουαλικά ενεργών ανδρών και γυναικών προσβάλλονται κατά τη διάρκεια της ζωής τους από τον ιό HPV που προκαλεί κονδυλώματα. Ειδικότερα όσον αφορά στον γυναικείο πληθυσμό, τα στατιστικά δείχνουν ότι το 70%-80% θα έρθει σε επαφή με τον ιό μέχρι την ηλικία των 27 χρόνων.

 

Ο ιός HPV μεταδίδεται εξαιρετικά εύκολα μέσω επαφής δέρματος με δέρμα. Πιθανότητες μόλυνσης από HPV, έχουν όλοι οι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι. Ωστόσο, μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων, διατρέχουν άτομα κάτω των 30 ετών που καπνίζουν, κάνουν χρήση αλκοόλ, έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, δεν τρέφονται σωστά, κοιμούνται λίγο και διακατέχονται από έντονο στρες .

 

Πολύ πιθανή είναι η μόλυνση στα παιδιά κατά τη διάρκεια του τοκετού, αν η μητέρα παρουσίαζε οξυτενή κονδυλώματα.

 

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μπορούν να αντιμετωπιστούν. Υπάρχουν όμως αυξημένες πιθανότητες επανεμφάνισής τους. Για αυτό το λόγο η αντιμετώπιση τους δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο σε τοπικές θεραπείες, αλλά πολύ περισσότερο στην ισορροπημένη ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η συμμόρφωση των ασθενών σε μία παρακολούθηση κάποιων μηνών και η τήρηση οδηγιών, μπορούν να επιφέρουν τα καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με την μη επανεμφάνιση κονδυλωμάτων.

 

Για να είστε πάντα καλά

 

Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.


Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε:
Ορμονική Αποκατάσταση με Φυσικές (Βιομιμητικές) Ορμόνες
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού