fbpx

 

Αφαίρεση Κονδυλωμάτων σε μία Επίσκεψη με Laser CΟ2

 

 

  • Σωστή Ενημέρωση
  • Ψηφιακή Ανίχνευση Βλαβών
  • Άμεση Θεραπευτική Αντιμετώπιση 
  • Ενίσχυση Ανοσοποιητικού Συστήματος
  • Εξάλειψη Υποτροπών 

 

Οι δύο βασικοί λόγοι για την αφαίρεση βλαβών (Οξυτενών Κονδυλωμάτων)

 

Η εμφάνιση οξυτενών κονδυλωμάτων στα γεννητικά όργανα, ενδέχεται να προκαλέσει μεταφορά του ιικού φορτίου του HPV στο εσωτερικό των εν λόγω οργάνων, προκαλώντας κυτταρικές αλλοιώσεις και αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου.

 

Επιπλέον, η ύπαρξη κονδυλωμάτων ενδέχεται να συνδυάζει χαμηλού ρίσκου στελέχη του HPV (μη ογκογόνα) με ογκογόνα στελέχη υψηλής επικινδυνότητας που σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου. Έχει βρεθεί ότι τα ογκογόνα στελέχη του HPV έχουν υψηλό βαθμό συσχέτισης με την εμφάνιση καρκίνου σε μία σειρά από περιοχές (κόλπος, αιδοίο, μήτρα, πέος, πρωκτός, στοματοφάρυγγας). Για αυτό το λόγο, είναι αναγκαίος ο ακριβής εντοπισμός, η ολοκληρωμένη θεραπεία και η συστηματική παρακολούθηση.

 

Κλινική Εξέταση

 

Η εξέταση πραγματοποιείται από δερματολόγο, γυναικολόγο ή εξειδικευμένο ΩΡΛ (αναλόγως την περιοχή) για τον εντοπισμό τόσο των εξωτερικών εκδηλώσεων των κονδυλωμάτων καθώς και όσων δεν είναι ορατές  δια γυμνού οφθαλμού. Μόνο η πλήρης αντιμετώπιση όλων των αλλοιώσεων και βλαβών, μπορεί να εγγυηθεί τον περιορισμό της πιθανότητας υποτροπής καθώς και την εξάλειψη του κινδύνου μετάδοσης του ιού είτε στη γύρω περιοχή του σώματος του ασθενούς είτε στον/στην ερωτική σύντροφο.

 

Η Ψηφιακή απεικόνιση των εσωτερικών δερματικών αλλοιώσεων αλλάζει δραματικά τα δεδομένα σε σχέση με την λεπτομερή ανίχνευση κονδυλωμάτων, ακόμα και όταν αυτά είναι σε λανθάνουσα κατάσταση.

 

Χάριν της ψηφιακής  Απεικονιστικής Τεχνολογίας (Dynamic Spectral Imaging Technology in Colposcopy – DySIS). Η διαδικασία της συστηματοποίησης των απεικονίσεων, βοηθά τον γιατρό να συγκρίνει και τις πιο μικρές μεταβολές που προκύπτουν από εξέταση σε εξέταση.

 

Θεραπεία με Laser CΟ2

 

Η θεραπεία των οξυτενών κονδυλωμάτων, εξαρτάται τόσο από την έκτασή τους όσο και από την περιοχή στην οποία εμφανίζονται. Μέσα από την ολοκληρωμένη διάγνωση (εξετάσεις στην περιοχή, ιστορικό ασθενούς, κατάσταση ανοσοποιητικού συστήματος), προκύπτει η καλύτερη θεραπεία για τη σωστή αντιμετώπισή των κονδυλωμάτων.

 

Η θεραπεία με LASER επιτρέπει την οριστική εξάχνωση των κονδυλωμάτων χωρίς πόνο σε μία μόλις  συνεδρία. Η επούλωση είναι άμεση και δεν ανιχνεύονται στην περιοχή δράσης του Laser ουλές, ή περαιτέρω δερματικές αλλοιώσεις.

 

Η χρήση λέιζερ διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2) προϋποθέτει ένα άρτια οργανωμένο και εξοπλισμένο ιατρείο και ένα αντίστοιχα εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό. Με τη χρήση του λέιζερ περιμετρικά των αλλοιώσεων, προλαμβάνεται η μετάδοση στη γύρω περιοχή, συνεπώς μειώνεται ο κίνδυνος υποτροπής και εξάπλωσης του ιού.
Μετά τη θεραπεία, ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στην καθημερινή του δραστηριότητα.

 

Τυχόν υποτροπές

 

Οφείλονται σε ένα συνδυασμό παραγόντων:

 

Αδυναμία του ανοσοποιητικού συστήματος που επιβαρύνεται είτε από νέα μόλυνση είτε από παραλείψεις στη θεραπεία και τη μετέπειτα παρακολούθηση.

 

Φυσικά, η ίδια η εξασθένηση του ανοσοποιητικού, είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε κάποια άλλη ασθένεια ή στον τρόπο ζωής του ασθενούς (άγχος, διατροφικές συνήθειες, καταχρήσεις κλπ).

 

Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος κάθε ασθενούς, η οποία μπορεί να συστηθεί ακόμη και όταν υπάρχει υποψία μόλυνσης, επιτυγχάνεται με τη χορήγηση μείγματος (blend) μικροθρεπτικών συστατικών που στοχεύει στην άμεση ενδυνάμωση της άμυνας του οργανισμού.

 

Ο γιατρός συμβουλεύει τον ασθενή κατάλληλα, ώστε να μπορεί ο ίδιος να εντοπίσει τυχόν επανεμφάνιση των συμπτωμάτων (αυτοεξέταση).

 

Επιπλέον, παρέχει στην/στον ασθενή τις αναγκαίες οδηγίες σχετικά με αλλαγές καθώς και όσον αφορά καθημερινές συνήθειες και πράξεις (π.χ. αποφυγή ξυρίσματος ή σκουπίσματος με πετσέτες, κλπ).

 

Συστηματική δερματολογική εξέταση (κάθε μήνα)

 

Σε περιπτώσεις υποτροπής των κονδυλωμάτων, απαιτούνται περαιτέρω εξετάσεις στο εσωτερικό των οργάνων (κολποσκόπηση, ουρηθροσκόπηση, πρωκτοσκόπηση) για τον εντοπισμό του συνόλου των αλλοιώσεων.

 

Τέλος, οι γυναίκες που έχουν προσβληθεί από τον ιό χρειάζεται να επαναλάβουν εξετάσεις όπως τεστ Παπανικολάου κάθε τρεις έως έξι μήνες μετά την αρχική θεραπεία. Αυτό επιτρέπει στον γιατρό να παρακολουθεί τυχόν αλλαγές στον τράχηλο.

 

Σε κάθε περίπτωση, η θεραπεία μπορεί να κριθεί ολοκληρωμένη και επιτυχής μετά το πέρασμα οχτώ (8) μηνών χωρίς υποτροπή και εκδήλωση νέων αλλοιώσεων.

 

Για να είστε πάντα καλά

 

Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.


Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε:
Ορμονική Αποκατάσταση με Φυσικές (Βιομιμητικές) Ορμόνες
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού