fbpx

 

Εμβόλιο HPV

 

Εμβόλιο HPV Κονδυλωμάτων

 

Το εμβόλιο αποτελεί τον τρόπο πρωτογενούς πρόληψης ενάντια στον ιό HPV και χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή, σε άνδρες και γυναίκες από την ηλικία των 9 ετών και πάνω για προστασία από τα ακόλουθα νοσήματα τα οποία προκαλούνται από τύπους του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV)

 

  • προκαρκινικές αλλοιώσεις (νεοπλασίες) και καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, του αιδοίου, του κόλπου και του πρωκτού
  • κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων

 

Μετά τον εμβολιασμό δημιουργούνται στον οργανισμό αντισώματα, τα οποία δεν επιτρέπουν στους συγκεκριμένους τύπους του ιού να δημιουργήσουν φλεγμονή.

 

Τα εμβόλια πρέπει τυπικά να χορηγηθούν πριν έρθει η νεαρή γυναίκα σε επαφή με τον ιό, επομένως συνιστάται να γίνεται πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών. Σχετικά με τις γυναίκες της ηλικιακής κατηγορίας 15-26 ετών, οι οποίες είναι πιθανότατα σεξουαλικά ενεργές, ο εμβολιασμός προτείνεται γιατί δεν είναι απαραίτητο να έχουν ήδη μολυνθεί από τους τύπους HPV από τους οποίους προστατεύει το εκάστοτε εμβόλιο.

 

Τύποι Εμβολίων

 

Σήμερα στην Ελλάδα κυκλοφορούν τρία εμβόλια εναντίον των ιών των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

 

  • Το πρώτο κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2007 με το εμπορικό όνομα Gardasil και είναι ένα τετραδύναμο εμβόλιο έναντι των ιών HPV 16 και 18 αλλά και των τύπων HPV 6 και 11 που είναι υπεύθυνοι για το 90% των γεννητικών κονδυλωμάτων.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΜΕΑ) για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συστήνει τον εμβολιασμό με Gardasil σε κορίτσια και αγόρια ηλικίας 9-15 ετών αλλά και σε γυναίκες 15-26 χρόνων αρνητικές στους τύπους αυτούς του ιού. Ενώ έχει εγκριθεί η ασφαλής χρήση του σε γυναίκες 26 έως 45 ετών. Το τετραδύναμο (Gardasil) έχει δείξει κλινική αποτελεσματικότητα 32,5% στην πρόληψη προκαρκινικών αλλοιώσεων και αδενοκαρκινώματος in situ του τραχήλου της μήτρας. Ενώ θετικά φαίνονται και τα αποτελέσματα στις γυναίκες 26-45 ετών.

 

  • Το δεύτερο εμβόλιο κυκλοφόρησε στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2007 με το εμπορικό όνομα Cervarix και είναι διδύναμο, προσφέρει δηλαδή προστασία έναντι των δύο ογκογόνων τύπων HPV 16 και 18. Το Cervarix συνιστάται από την ίδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κορίτσια και γυναίκες ηλικίας 10-25 χρόνων.
    Όσον αφορά τη συνολική αποτελεσματικότητα της πρόληψης μέσω του εμβολιασμού, το διδύναμο εμβόλιο (Cervarix) έχει δείξει κλινική αποτελεσματικότητα 68,4% στην πρόληψη προκαρκινικών αλλοιώσεων του τραχήλου της μήτρας που οφείλονται σε 10 συνολικά τύπους του ιού HPV, οι οποίοι ευθύνονται για το 16% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας στην Ευρώπη.

 

  • Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το εννεαδύναμο εμβόλιο εναντίον του ιού HPV με το εμπορικό όνομα Gardasil 9 προσφέρει δηλαδή προστασία έναντι εννέα τύπων του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) (τύποι 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 και 58 του ιού HPV). Το εννιαδύναμο (Gardasil 9) παρέχει προστασία που είναι πιθανό να ξεπερνά το 90%.

 

Η διάρκεια προστασίας από τον εμβολιασμό είναι ακόμη μικρή. Ακόμη παρακολουθούνται συστηματικά χιλιάδες περιστατικά ανά τον κόσμο. Έχει όμως μέχρι στιγμής πιστοποιηθεί ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό για περίοδο τουλάχιστον 5,5 χρόνων. Προς το παρόν δεν έχει κατασκευαστεί  αναμνηστική δόση.

 

Στη χώρα μας ο εμβολιασμός έναντι του ιού HPV έχει ενταχθεί επίσημα στο Εθνικό Πρόγραμμα Eμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας για όλα τα κορίτσια από 12 -26 ετών. Η ασφάλεια του εμβολίου για τον HPV δεν έχει μελετηθεί επαρκώς σε έγκυες γυναίκες. Ωστόσο, από μεμονωμένα περιστατικά φάνηκε ότι δεν υπήρξε κίνδυνος για την έγκυο ή το έμβρυο. Παρ’ όλα αυτά ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν συνιστάται.

 

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για τις γυναίκες που έχουν εμβολιαστεί να ενταχθούν σε ένα σύστημα ελέγχου και παρακολούθησης, εφόσον το εμβόλιο δεν καλύπτει όλους τους ογκογόνους ιούς και ο κίνδυνος εμφάνισης HPV λοίμωξης –παρότι μειώνεται σημαντικά– δεν εξαλείφεται τελείως. Επομένως, ο συστηματικός γυναικολογικός έλεγχος πρέπει να τηρείται και μετά τον εμβολιασμό.

 

Για την παροχή όσο το δυνατόν μεγαλύτερης προστασίας ενάντια στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ο εμβολιασμός πρέπει να συνδυάζεται με τα υπόλοιπα μέσα προληπτικού ελέγχου αλλά και με τον τρόπο ζωής. Οι νεαρές γυναίκες που θα εμβολιαστούν πριν την έναρξη των σεξουαλικών τους επαφών, θεωρητικά θα έχουν για κάποια χρόνια στο μέλλον – 5,8 έως και 8 έτη – μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας κατά 70-75%. Ωστόσο, μόνο με τον συνεχή προληπτικό έλεγχο – για το ενδεχόμενο επιπτώσεων μόλυνσης από τύπους HPV που δεν καλύπτει το εμβόλιο – ο τελικός κίνδυνος θα μπορέσει ελαχιστοποιηθεί.

 

Οι επιλογές, το βιοτικό επίπεδο, οι διατροφικές συνήθειες, η κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος και άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στη δημιουργία μιας υψηλού επιπέδου προστασίας. Όσο πιο ισχυρό είναι το ανοσοποιητικό σύστημα, τόσο λιγότερο κινδυνεύουμε.

 

Για να είστε πάντα καλά

 

Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.


Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε:
Ορμονική Αποκατάσταση με Φυσικές (Βιομιμητικές) Ορμόνες
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού

Πηγές


  • Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων 2018-2019.
  • Περίληψη της Ευρωπαϊκής Δημόσιας Έκθεσης Αξιολόγησης (EPAR) για το κοινό «Gardasil 9, 9-δύναμο εμβόλιο του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (ανασυνδυασμένο, προσροφημένο).