fbpx

Θεραπεία

Θεραπεία Κονδυλωμάτων

Η θεραπεία των κονδυλωμάτων στοχεύει αρχικά στη ριζική αντιμετώπιση των δερματικών κονδυλωμάτων και στη συνέχεια στις κυτταρικές αλλοιώσεις που έχει επιφέρει ο ιός HPV, ώστε να σταματήσει η εξάπλωσή του στις γειτονικές περιοχές και η ανάπτυξη νέων βλαβών.

 

Βασική προτεραιότητα είναι και η διασφάλιση της γενικότερης καλής υγείας της γεννητικής περιοχής. Αυτή επιτυγχάνεται μέσω της καταγραφής της κυτταρολογικής κατάστασης των έσω γεννητικών οργάνων τη δεδομένη χρονική στιγμή (Thin Prep pap test) και της εξάλειψης πιθανών μικροβίων, βακτηρίων, μυκήτων, πρωτοζώων και γενικά λοιπών μικροοργανισμών που μπορεί να συνυπάρχουν στην περιοχή και επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό σύστημα της ασθενούς. Η βελτιστοποίηση της κατάστασης και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος κάθε ασθενούς, έχει σκοπό την αποφυγή επαναμόλυνσης ή επανεκδήλωσης συμπτωμάτων στο εγγύς μέλλον. Για αυτόν το λόγο, προτείνονται διαγνωστικές εξετάσεις τύπου Bio 4h. Ταυτόχρονα είναι απαραίτητος και ο έλεγχος, του σεξουαλικού συντρόφου για να επιτευχθεί η σωστή διάγνωση και θεραπεία, ώστε να διακοπεί ο φαύλος κύκλος των επαναλοιμώξεων στο ζευγάρι.

 

Η θεραπεία των οξυτενών κονδυλωμάτων, δεν στοχεύει στην εκρίζωση της λοίμωξης του HPV από τον οργανισμό, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Ο ιός HPV παραμένει στο σώμα και κάποια στιγμή μπορεί να υποτροπιάσει, γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η τακτική παρακολούθηση, όπου επανεξετάζεται η περιοχή.

 

Η αφαίρεση των οξυτενών κονδυλωμάτων μπορεί να γίνει με τις μεθόδους του laser και της κρυοθεραπείας.

 

Laser

Η θεραπεία με CO2 Laser είναι μια αναίμακτη μέθοδος, που υπερτερεί έναντι των άλλων μεθόδων που χρησιμοποιούνται σήμερα. Αυτό συμβαίνει γιατί το Laser διοξειδίου του άνθρακα καταστρέφει τη βλάβη χωρίς να επηρεάζει το παρακείμενο υγιές δέρμα. Έτσι, μειώνεται ο μετεγχειρητικός πόνος ενώ και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι καλύτερο, δίνοντας τη δυνατότητα στους ασθενείς να επιστρέψουν άμεσα στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

 

Η μέθοδος εφαρμόζεται με τοπική αναισθησία και εξαλείφει τα κονδυλώματα χωρίς πόνο, σημάδια και ουλές. Μέσω αυτής της διαδικασίας, ο έμπειρος γιατρός ελέγχει το μέγεθος της κατεστραμμένης περιοχής και απομακρύνει τις βλάβες από την αρχή τους, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω εξάπλωση του ιού. Με μία μόνο συνεδρία εξαλείφονται όλα τα υπάρχοντα κονδυλώματα, με γρήγορη ανάπλαση της περιοχής. Πρόκειται για μία εξαιρετικά ασφαλή θεραπεία, καθώς προτείνεται και σε εγκύους, χωρίς επιπλοκές.

 

Η θεραπεία με CO2 Laser που κάνει χρήση διοξειδίου του άνθρακα μέσω του κολποσκοπίου στοχεύει με μεγαλύτερη ακρίβεια και είναι εξαιρετικά αποτελεσματική για τα κονδυλώματα κόλπου, τραχήλου, ουρήθρας και πρωκτικού σωλήνα.

 

 

Κρυοθεραπεία

Η κρυοθεραπεία (κρυοπηξία) αποτελεί μια ιδιαίτερα συνηθισμένη μέθοδο, κατά την οποία χρησιμοποιείται υγρό οξείδιο ή πρωτοξείδιο του αζώτου, ώστε να επιτευχθεί καταστροφή των βλαβών μέσω ψύξης. Πρόκειται, στην ουσία, για πάγωμα των ιστών των κονδυλωμάτων.

 

H κρυοπηξία προτιμάται σε περιπτώσεις που εμφανίζουν πολλά και μικρά κονδυλώματα. Ωστόσο ενέχει την πιθανότητα δημιουργίας ουλών και υποχρωμιών. Αν και πρόκειται για μία εύκολη διαδικασία που διαρκεί λίγο και είναι σχετικά ανώδυνη, καταστρέφει και περιοχές υγιούς δέρματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο υποτροπών — ενώ πολλές φορές απαιτούνται και περισσότερες από μία συνεδρίες.

 

 

Για να είστε πάντα καλά

 

Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

Εξειδίκευση σε : Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία,
Χειρουργική Μαστού, Ορμονική Αποκατάσταση με Βιομιμητικές Ορμόνες
Λειτουργική, Αναγεννητική, Αντιγηραντική και Προληπτική Ιατρική