Ψηφιακή Κολποσκόπηση DYSIS - HPV Kondylomata
337
page-template-default,page,page-id-337,,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Ψηφιακή Κολποσκόπηση

Ψηφιακή Κολποσκόπηση

Κολποσκόπηση είναι η εξέταση κατά την οποία ο γυναικολόγος εξετάζει τα εξωτερικά γεννητικά όργανα, τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας με το κολποσκόπιο. Το κολποσκόπιο είναι ένα ειδικό και εξειδικευμένο ιατρικό διοπτρικό μικροσκόπιο με ενσωματωμένη πηγή φωτός, το οποίο διαθέτει έναν αντικειμενικό φακό, ένα σύστημα μεταβολής της μεγέθυνσης, έναν διοπτρικό σωλήνα με δύο προσοφθάλμιους φακούς και ένα φίλτρο –συνήθως πράσινο– για τη μελέτη των αιμοφόρων αγγείων.

 

Η κολποσκόπηση διενεργείται με σκοπό να αξιολογηθεί τυχόν παθολογικό αποτέλεσμα του τεστ Παπανικολάου. Στο τεστ Παπανικολάου συλλέγεται ένα τυχαίο δείγμα κυττάρων από την επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας και από τον ενδοτραχηλικό σωλήνα. Εάν στην εξέταση των κυττάρων αυτών στο μικροσκόπιο, ο γιατρός βρει κάποια άτυπα κύτταρα, δεν μπορεί να γνωρίζει την ακριβή θέση από την οποία προέρχονται. Στην ουσία, η συγκεκριμένη περιοχή του τραχήλου που παρουσιάζει το πιθανό πρόβλημα είναι άγνωστη. Η βιοψία προσφέρει ακριβή διάγνωση, μπορεί δηλαδή να εντοπίσει το πρόβλημα της περιοχής, αλλά με την προϋπόθεση ότι το δείγμα θα ληφθεί από το σωστό σημείο. Ο καθορισμός αυτού του σημείου, γίνεται με τη βοήθεια της κολποσκόπησης.

 

Η εξέταση αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς με τη βοήθειά της είναι δυνατή η ανίχνευση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε πολύ αρχικό στάδιο. Γενικότερα σε περιπτώσεις εμφάνισης αλλοιώσεων (SIL) στον τράχηλο της μήτρας, οι εξετάσεις που πρέπει να διεξαχθούν είναι κατά σειρά οι εξής: τεστ Παπανικολάου, τεστ Παπανικολάου υγρής κυτταρολογίας (Thin Prep pap test), κολποσκόπηση (με ή χωρίς λήψη βιοψίας), Ψηφιακή Κολποσκόπηση καθώς και αναζήτηση των HPV-DNA (HPV test) με μοριακές τεχνικές. Υπάρχει πιθανότητα, προκειμένου να διευκρινιστεί διαγνωστικά ένα πρόβλημα, να χρειαστεί να γίνει αφαίρεση της ζώνης μετάπλασης, απόξεση ενδοτραχηλικού σωλήνα ή και απόξεση ενδομητρίου.

 

Η διαδικασία που ακολουθείται για την κολποσκόπηση μοιάζει με αυτή για τη λήψη του τεστ Παπανικολάου, με τη διαφορά ότι, όταν ο γιατρός εισάγει τον κολποδιαστολέα και εξετάζει τον τράχηλο, εφαρμόζει σε αυτόν ένα ειδικό διάλυμα οξικού οξέος το οποίο χρωματίζει τις παθολογικές περιοχές άσπρες. Οι περιοχές αυτές χρήζουν περαιτέρω αξιολόγησης και ο γιατρός μπορεί να πάρει από αυτές μικρά κομμάτια ιστού (βιοψία). Οι βιοψίες αποστέλλονται για ανάλυση σε ειδικό γιατρό που ονομάζεται παθολογοανατόμος. Το μέγεθος του ιστού που αφαιρείται από τον τράχηλο είναι πολύ μικρό και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει μελλοντικές εγκυμοσύνες. Ωστόσο, σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή υποψίας εγκυμοσύνης, ο γιατρός πρέπει να είναι ενήμερος, ώστε να αλλάξει τον τρόπο διεξαγωγής της κολποσκόπησης. Ο συνήθης χρόνος που απαιτείται για τη συμβατική κολποσκόπηση –σε αντίθεση με την ψηφιακή– είναι 20-30 λεπτά. Η διαδικασία της κολποσκόπησης δεν είναι επώδυνη, ωστόσο, η ασθενής ίσως αισθανθεί μεγαλύτερη άνεση εάν πρώτα έχει αδειάσει την κύστη και το έντερο. Επίσης, είναι προτιμότερο να μην έχει προηγηθεί κολπική πλύση ή σεξουαλική επαφή το τελευταίο 24ωρο πριν την εξέταση. Μόνο στην περίπτωση που ο γιατρός θεωρήσει απαραίτητη τη λήψη δείγματος για βιοψία, μπορεί η ασθενής να αισθανθεί ένα ελαφρύ τσίμπημα αλλά όχι οξύ πόνο.

 

Η Ψηφιακή Κολποσκόπηση DySIS άλλαξε δραματικά τα δεδομένα σε σχέση με τα κλασικά κολποσκόπια, καθώς ανιχνεύει βλάβες σε πολύ αρχικό στάδιο αλλά ακόμα και σημειακές βλάβες από τους ιούς HPV. Το ψηφιακό κολποσκόπιο που χρησιμοποιείται για την εξέταση είναι το πρώτο ιατρικό μηχάνημα που χρησιμοποιεί την Επαναστατική Απεικονιστική Τεχνολογία (Dynamic Spectral Imaging Technology in Colposcopy – DySIS). Η διαδικασία της συστηματοποίησης των απεικονίσεων, βοηθά τον γιατρό να συγκρίνει και τις πιο μικρές μεταβολές που προκύπτουν από εξέταση σε εξέταση. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει απόλυτη ακρίβεια στον εντοπισμό τυχόν διαφοροποιήσεων στον τράχηλο της μήτρας. Αυτοματοποιημένη και συστηματική σύγκριση πριν και μετά. Με το ψηφιακό κολποσκόπιο DySIS, μειώνεται η ανάγκη για λήψη πολλαπλών βιοψιών από τον τράχηλο της μήτρας, οι οποίες ήταν απαραίτητες κατά την κλασική κολποσκόπηση,  καθώς και για την τυποποίηση HPV-DNA. Οι βιοψίες επιπλέον είχαν διάρκεια αναμονής αποτελεσμάτων άνω των επτά ημερών και περαιτέρω ψυχολογική και οικονομική επιβάρυνση για τις ασθενείς. Η Ψηφιακή Κολποσκόπηση DySIS χρειάζεται μόνο εκατόν ογδόντα δευτερόλεπτα για την απεικόνιση, έτσι ο συνολικός χρόνος της εξέτασης μειώνεται από τα τριάντα λεπτά στα πέντε.

 

Η κολποσκόπηση με το ψηφιακό κολποσκόπιο DySIS συστήνεται μετά την ανεύρεση παθολογικών κυττάρων στο τεστ Παπανικολάου, όταν δηλαδή με βάση τα αποτελέσματα του τεστ υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η ψηφιακή κολποσκόπηση διενεργείται για τον έλεγχο ολόκληρου του κατώτερου γεννητικού συστήματος της γυναίκας για την ανεύρεση προκαρκινικών αλλοιώσεων, στον προεγχειρητικό σχεδιασμό αλλά και στη μετεγχειρητική παρακολούθηση, μετά από επέμβαση για υψηλού βαθμού αλλοιώσεις στον τράχηλο (HSIL) ή καρκίνο. Ωστόσο, η μεγαλύτερη καινοτομία που προσφέρει το κολποσκόπιο DySIS, είναι η δημιουργία του ψηφιακού χάρτη. Η πλήρης και υψηλής ευκρίνειας απεικόνιση του τραχήλου, μπορεί να παρακολουθείται εύκολα και αντικειμενικά από τον γιατρό.

 

Πλέον, ο συνδυασμός ενός pap-test υγρής κυτταρολογίας (τύπου Thin Prep) και ταυτόχρονα Ψηφιακής Κολποσκόπησης DySIS, σε μια επίσκεψη, θεωρείται ο πιο σύγχρονος και αξιόπιστος τρόπος εξέτασης. Εάν όλα είναι φυσιολογικά, τότε η γυναίκα μπορεί να επαναλάβει τον έλεγχό της σε 2 με 3 χρόνια (ανάλογα με τη χώρα) και όχι ετήσια, λόγω μεγαλύτερης ακρίβειας και ευαισθησίας των μεθόδων.

 

 

Για να είστε πάντα καλά

 

Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε:
Ορμονική Αποκατάσταση με Φυσικές (Βιομιμητικές) Ορμόνες
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού